
Balurile inaugurale prezidențiale sunt considerate un moment semnificativ în istoria SUA, care a evoluat de la un simplu dans, la dineuri fastuoase și spectaculoase. Primul bal inaugural prezidențial a avut loc în 1809, când James Madison a devenit cel de-al patrulea președinte al Statelor Unite ale Americii.
De la primul bal inaugural din 1809, festivitățile au evoluat cu siguranță, dar ceea ce nu s-a schimbat au fost valorile de bază și semnificația simbolică a evenimentului.
Momentul e un simbol și reprezintă „transferul pașnic al puterii, un principiu fundamental al democrației americane”, potrivit Inaugural Tickets .
Balurile inaugurale prezidențiale au loc în timp ce americanii se întâlnesc pentru a sărbători, se îmbrățișează, într-un sentiment comun de speranță pentru un nou început.
„Aceste evenimente vor rămâne o parte vitală a istoriei americane, simbolizând transferul pașnic al puterii, celebrarea democrației și speranța unui viitor mai strălucitor”, pentru Inaugural Tickets .
Potrivit Asociației Istorice a Casei Albe, primul bal inaugural, organizat în 1809 la Washington, l-a onorat pe președintele James Madison – motivul organizării evenimentului fiind că un nou președinte merită o noapte de petrecere. „Primul bal a fost un mare succes și a creat un precedent”, a transmis Asociația Istorică a Casei Albe. 400 de invitați au participat atunci la balul care a avut loc într-un hotel de pe Capitol Hill.
În timp a crescut și lista de invitați. „Cererea de a participa la balul inaugural a fost atât de mare încât niciun alt spațiu unic din Washington nu a putut găzdui mulțimile”, potrivit Asociației Istorice a Casei Albe.
În aceste condiții s-a ajuns la soluția ca balurile oficiale să fie organizate în diferite locații din apropierea Capitoliului.
Ce se întâmplă de fapt la bal?
La aceste baluri oficiale, au loc spectacole live, iar oaspeții sunt serviți cu preparate culinare diverse, care reprezintă varietatea multiculturală bogată a Americii, potrivit The Washington Post.
De obicei, președintele face câteva declarații, iar seara se încheie cu un dans pe ring, alături de Prima Doamnă.
Momentul care ține atenția tuturor este cel al apariției Primei Doamne în rochia aleasă pentru acest dans.
„Prima Doamnă dă tonul, cu o rochie atât de spectaculoasă încât probabil va ajunge să fie expusă la Muzeul Național de Istorie Americană”, scrie The Washington Post.
Publicul nu poate participa la balurile oficiale, în schimb pentru cetățeni sunt organizate în paralel petreceri, parade și alte festivități pentru a marca momentul de sărbătoare.
Rochiile alese de soțiile președinților
În 2021, Jill Biden a promovat spiritul de unitate printr-un simbolism discret, purtând o rochie culoarea fildeșului și o haină de cașmir personalizate de Gabriela Hearst, brodate cu flori federale din fiecare stat și teritoriu al SUA. Cu patru ani înainte, Melania Trump a purtat o rochie de cașmir Ralph Lauren și o jachetă într-o nuanță de albastru deschis, care a evocat imaginea fostei prime doamne Jacqueline Kennedy, eleganța acesteia și modul în care a marcat istoria modei. Pentru seară, Melania a purtat rochii din colecţia couture, semnate de Karl Lagerfeld, directorul de creaţie al casei Chanel.
Michelle Obama, predecesoarea ei, a înțeles foarte bine cum sunt privite rochiile Primelor Doamne și a folosit lucrul acesta în avantajul său, dar și al tinerilor designeri americani pe care i-a promovat. Obama a ales pentru ambele baluri inaugurale rochii semnate de Jason Wu, care spunea la acea vreme despre una dintre ele: „E îndrăzneață. E de vis. Este și clasică, în același timp. Întruchipează toate calitățile pe care cred că le are Michelle Obama.”
Laura Bush și-a exprimat solidaritatea cu artizanii din statul ei, Texas, când a purtat la prima sa ceremonie de învestire o rochie realizată de designerul texan Michael Faircloth, iar pentru cea de-a doua a ales o rochie creată de un gigant al modei americane: Oscar de la Renta.
Și, deși rochiile Primelor Doamne sunt cele care atrag mai mult atenția, Hillary Clinton a ales ținute clasice (semnate de Sarah Phillips și Oscar de la Renta) pentru ceremoniile de învestire, dar a ținut ca portretul său oficial să o înfățișeze într-un costum format din sacou și pantaloni.
Nancy Reagan, în schimb, își înscrie cu succes ținutele în galeria cu rochiile Primelor Doamne care au impresionat prin eleganță. Opulența acelor vremuri a fost reflectată și în prima sa rochie inaugurală, croită pe un umăr, brodată, din satin și dantelă, o creație James Galanos, dar și în cea de-a doua ținută, din 1985, realizată de același designer, brodată cu mărgele de sticlă în motive art deco, o demonstrație de migală pentru care a fost nevoie de mai bine de 300 de ore de muncă.
Rosalynn Carter s-a diferențiat prin alegerea de a purta o ținută pe care o mai purtase și la învestirea soțului său ca guvernator al statului Georgia – o jachetă lungă, fără mâneci, peste o rochie din șifon – lucru care i-a adus critici imediat din partea presei care o acuza că nu-i pasă de industria modei americane sau de dorința americanilor de a vedea personaje glamour la Casa Albă.