Antena 3 CNN Life Ce se întâmplă în organismul tău când donezi sânge. Efectul benefic care i-a uimit pe medici

Ce se întâmplă în organismul tău când donezi sânge. Efectul benefic care i-a uimit pe medici

1 minut de citit Publicat la 17:32 09 Ian 2018 Modificat la 17:32 09 Ian 2018
o_1c3doqmc916u32s913e3p5618ij8.jpg
Foto: Pixabay.com

Pe lângă faptul că poți salva până la trei vieți cu cei 450 ml de sânge pe care îi donezi o dată, sângele tău se reîmprospătează, imunitatea organismului crește, iar riscul apariției unui infarct sau accident vascular este redus.

Donarea de sânge creşte imunitatea şi rezistenţa la traumatisme, iar riscul de paralizie şi de accident vascular scade cu 30%!

De asemenea, la fiecare donare, sângele din corp se reîmprospătează, astfel că puterea organismului de a lupta contra infecțiilor este mult mai mare. Potrivit unui studiu, oamenii cu vârste între 43 şi 61 au o rată mult mai mică de incidente cardiace dacă sunt donatori de sânge periodici.

O altă consecință a donării de sânge este pierderea de calorii. După donarea de sânge, corpul își reînnoiește volumul de sânge pierdut. Astfel, cercetătorii sunt de părere că pentru fiecare 250 de grame de sânge donat, o persoană poate pierde până la 600 de calorii.

De asemenea, aceștia spun că donarea de sânge diminuează riscul de cancer și au o rată de mortalitate mai mică decât cei care nu donează sânge.

„Pe lângă donarea de sânge, avem foarte mare nevoie de donatori sinceri, care vin să facă un bine pentru societate. Desigur, și beneficiile sunt bune, dar nu asta trebuie să fie motivația unui donator. Dacă o persoană vine să doneze pentru bonuri de masă, atunci poate să apară riscul ca el să nu fie sincer. Noi nu putem scana donatorul să vedem ce boli are. Abia după ce facem analize putem constata dacă sângele este bun. Dacă donatorul nu este sincer, donarea este un eșec”, declară dr. Doina Goșa.

Conform doctorulzilei.ro, distanța dintre două donări trebuie să fie de 8 săptămâni și de maximum cinci pe an la bărbați și patru la femei. De asemenea, donatorii acceptați sunt cei între 18 și 60 de ani și care au peste 50 de kilograme. Aceștia nu trebuie să aibă boli cronice, să nu fie răciți, cu stări febrile sau anemici.

×
x close