O singura ceașcă de cafea conține între 95 și 165 de miligrame de cofeină. Acesta reprezintă stimulantul natural ce ne aduce o serie de beneficii, printre care îmbunătățirea memoriei, atenției și a stării de spirit.
Beneficiile de care avem parte atunci cand alegem să consumăm o ceașcă de cafea nu reușesc să schimbe faptul că această băutură naște dependență, informează inverse.com. De aceea atunci când o persoană decide să renunțe la cafea, va resimți pentru o perioadă simptomele specifice sevrajului. Simptomele de sevraj sunt mai proeminente de a doua zi de la întreruperea consumului, dar în mod normal nu durează mai mult de o săptămână.
Potrivit medlive.hotnews.ro, un studiu efectuat de cercetătorii Universității din Vermont a arătat că simptomele care apar la întreruperea consumului zilnic de cafea, ce includ dureri de cap însoțite de un sentiment de oboseală, sunt cauzate de modificările fluxului sangvin din cauza lipsei de cofeină.
Prin măsurarea activității electrice a creierului și a vitezei fluxului sangvin al celor prezenți la studiu, cercetatorii au descoperit că stoparea consumului de cofeină încetinește fluxul sangvin cerebral, care declanșează starea de somnolență, nivelul de atenție scăzută și determină apariția durerilor de cap.
Durerile de cap sunt urmate de modificări ale dispoziției, cauzate în mare parte de scăderea nivelului de dopamină din creier. Acesta este unul dintre motivele pentru care bautorii de cafea își continuă rutina zilnică, întrucât creșterea nivelului de dopamină datorat consumului de cafea îmbunătățește starea de spirit. Acest lucru înseamnă că atunci când renunțăm la cafea ne simțim, în primă fază, mai obosiți, deoarece creierul trebuie să facă eforturi suplimentare, în lipsa stimulentului, pentru a deveni mai alert.