Aradul beneficiază și de autostrada A1, astfel că poți pleca în vacanță ușor și rapid. În plus, te poți bucura de liniștea specifică orașelor micuțe - Aradul este al doisprezecelea oraș ca populație. Iată ce să știi dacă vrei să te muți în Arad.
Cartiere îngrijite și bine organizate
Aradul este plăcut indiferent de cartierul în care alegi să locuiești. Deoarece numărul locuitorilor crește lent, prețurile pentru apartamente și case sunt mult mai mici decât în Cluj-Napoca, Oradea sau chiar Timișoara. Cu excepția zonei centrale, vei găsi o casa de vanzare in Arad la prețuri ceva mai accesibile.
Zonele rezidențiale sunt foarte bine organizate, cu o grijă aproape geometrică. Majoritatea străzilor sunt fie paralele, fie perpendiculare unele față de altele, iar de sus orașul se aseamănă cu un puzzle imens. Iată care sunt principalele zone ale Aradului:
- Zona de Vest- se află pe malul râului Mureș și este considerată zonă centrală, bogată architectural și foarte bine întreținută;
- Zona de Est - este așezată simetric față de zona centrală și cuprinde cartierul Micălaca și Zona 300, urmate de comuna Vladimirescu, o localitate adiacentă Aradului;
- Zona de Sud- care se află între brațele formate de Mureș, unde se regăsește cartierul Subcetate;
- Zona de Nord - cartierul Grădiște.
În prelungirea zonei centrale, spre Vest, se află cartierele Șega, Bujac, Cadaș Silvaș și Pârneava. De-a lungul Mureșului, pe malul drept, se regăsesc cartierele Drăgășani, Faleza Sud și Romanilor. Pe malul stâng al Mureșului se află cartierele Aradul Nou, Mureșel și Sânnicolaul Mic. În zona de Nord, în prelungirea zonei centrale, avem cartierul Aurel Vlaicu, iar mai apoi cartierele 6 Vânători și Gai.
Important centru cultural
Aradul este un centrul cultural important în zona Banatului. Include muzee (Complexul Muzeal Arad, Muzeul Tramvaiului Electric, Muzeul Viei și al Vinului etc.), galerii de artă (Galeria de Artă Turnul de Apă, Galeria de Artă Sala Clio etc.) și teatre (Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Teatrul de Marionete, Teatrul Vechi).
Totodată, găzduiește numeroase festivaluri precum Arad Open Air Festival, Festivalul de film documentar fARAD, Festivalul de Colinde și Cântece de Stea „Veste minunată”, Zilele Aradului, Teatrul de Vară, KINOdiseea Festival de Film pentru Copii și Tineri, Festivalul Internațional de Teatru Nou, precum și diverse evenimente cultural-artistice la Grădina de vară de la Cinematograful „Arta”.
Centrul orașului este un adevărat muzeu în aer liber, cu arhitectură în stil renascentist, baroc, neogotic și clasic. De remarcat sunt Palatele Bohus, Szántay, Andrényi și Rozsnyai, Palatul Administrativ, Palatul Băncii Naționale.
Spații verzi și urbanism
Aradul se bucură de mult spațiu verde. Pe lângă micile spații verzi din cartiere și scuaruri, are șase parcuri:
- Parcul Mihai Eminescu;
- Parcul Aventura Voinicilor;
- Parcul Reconcilierii;
- Parcul Pădurice - renovat în 2012, parcul de 8,5 hectare include și un lac și o fântână arteziană muzicală cu jet central de 30 metri;
- Parcul Copiilor;
- Parcul Rozelor.
La câțiva kilometri de oraș se află Parcul Natural Lunca Mureșului, Parcul Dendrologic Macea și Grădina Botanică Macea.
În plus, în ultimii ani s-au luat tot mai multe măsuri de infrastructură locală și de politici europene de tip „Green Cities – Smart Cities”. Totodată, Aradul, alături de Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara, face parte din proiectul „Cu bicicleta prin vest – traseu cicloturistic” prin care se va realiza un traseu ciclabil de 1.729 km, finanțat prin PNRR.
Educație de calitate și oportunități profesionale
În Arad ai acces la numeroase oportunități educaționale, de la învățământul primar și secundar, de stat și privat, la educație profesională, învățământul universitar (Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică Timișoara, secția Arad, Universitatea din Arad) și educație continuă (prin cursuri, seminarii și conferințe). La acestea se adaugă diverse oportunități de voluntariat.
Mai mult, Aradul este și un important centru economic cu industrii, de la tehnologie, până la sănătate, industrie aerospațială, robotică, ingineria calității, textile, lactate, construcții de vagoane, industria auto și producătoare de accesorii.
Aradul întrunește numeroase criterii pentru a-l alege ca viitoare ta casă. De la cartierele îngrijite și bine organizate, la activitățile culturale, de la accesul la spații verzi și piste de bicicletă, la educația de calitate și oportunitățile profesionale, are câte ceva pentru fiecare.