Antena 3 CNN Life Ce nu știai despre persoanele care înjură la volan

Ce nu știai despre persoanele care înjură la volan

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 12:00 06 Oct 2024 Modificat la 12:00 06 Oct 2024
sofer nervos getty images
Ce nu știai despre persoanele care înjură la volan. Foto: Getty Images

Înjurăturile la volan sunt adesea neplăcute și pot crea tensiuni sau disconfort pentru cei din jur. Totuși, pentru cei care le rostesc, ele pot funcționa ca o formă de descărcare emoțională. Aceste expresii verbale permit șoferilor să elibereze frustrarea și stresul generat de condițiile de trafic sau de comportamentul altor participanți la trafic.

Studiile sugerează că exprimarea furiei într-un mod controlat, chiar și prin injurături, poate ajuta la reducerea tensiunii interne. Psihologii afirmă că exprimarea furiei poate preveni acumularea emoțiilor negative, reducând astfel riscul de reacții violente sau fizice mai târziu. Totuși, utilizarea frecventă a limbajului agresiv la volan poate contribui la o atmosferă de ostilitate pe șosea și poate accentua agresivitatea rutieră.

Teodora Mețiu, speaker motivațional, a vorbit în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN despre șoferii care au acest obicei. 

”Insultele, de fapt, îi fac bine celui care insultă. Sunt niște forme prin care reușim să eliminăm furia acumulată. Oamenii care insultă, care înjură în trafic, de fapt ei se eliberează. Este adevărat că îi încarcă pe ceilalți, dar ei își fac un bine lor. Este o formă egoistă, dar este una de descărcare. Deci este, intr-adevăr, o metodă de a scoate furia, dar și de a-i răni pe ceilalți”, spune ea. 

Trainerul a explicat, rămânând la tema insultelor, și momentul în care sinceritatea dură trece granița și devine răutate.

”Sunt foarte mulți oameni care spun: Eu sunt sincer! Aceștia se dau mari că sunt sinceri și sunt convinși că sinceritatea aceasta este o mare calitate pe care o au. Dar ghici ce? Mulți confunda această sinceritate cu răutatea.

Dacă tu ești sincer, asta nu-ți dă niciun drept să mă jignești pe mine. Una dintre tipologiile de sinceritate este că dacă ție ți se pare că eu arăt rău, ai dreptul să vii să-mi spui: Măi Teo, arăți ca naiba! Dacă eu te întreb de ce îmi spui asta, tu o sa imi spui ca esti sincer... Dar asta nu este sinceritate, este răutate.

Sunt foarte multe familii care se pierd tocmai din cauza la această ”sinceritate”. Să îi spui verde în față omului cum stă treaba nu este întotdeauna armonios. Dacă adevărul este unul brutal, poate fi considerat agresivitate”, a concluzionat Teodora Mețiu în exclusivitae în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

×
x close