Antena 3 CNN Life Ce este glosofobia, frica de care suferă trei din patru persoane. Poate duce chiar la simptome fizice

Ce este glosofobia, frica de care suferă trei din patru persoane. Poate duce chiar la simptome fizice

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 13:07 26 Dec 2024 Modificat la 13:09 26 Dec 2024
barbat cu mainile la ochi
Glosofobia, sau frica de a vorbi în public, afectează aproximativ trei din patru persoane. Foto: Getty Images

Glosofobia, sau frica de a vorbi în public, afectează aproximativ trei din patru persoane, conform studiilor. Deși este o problemă comună, cauzele și manifestările acestei temeri sunt mai complexe decât par la prima vedere. Psihologul Daniel Pășcuță, expert în decodarea minții, a explicat, într-un interviu exclusiv pentru emisiunea iThink cu Iusti Fudulu, difuzată pe Antena 3 CNN, ce înseamnă această frică și cum poate fi înțeleasă.

„Glosofobia este frica de a vorbi în public. Nu este, însă, o teamă generalizată de a vorbi în orice context, pentru că, de exemplu, la o masă cu familia sau prietenii putem vorbi fără probleme. Diferența constă în publicul pe care îl avem în față. Dacă trebuie să vorbim în fața a 100 sau 1000 de persoane, se activează o teamă mai profundă – frica de penibil. Adesea, această teamă are rădăcini în experiențe din trecut în care ne-am simțit expuși sau judecați,” explică specialistul.

Această frică nu are legătură doar cu numărul persoanelor din public, ci și cu percepția personală asupra a ceea ce publicul ar putea vedea sau judeca. „De exemplu, dacă am avut o experiență în trecut, poate în școală, în care cineva a fost sarcastic sau critic față de o greșeală pe care am făcut-o, acea amintire poate rămâne neprocesată. Ea se manifestă în prezent ca o teamă de viitor, o teamă că aș putea trece din nou printr-un moment de penibil,” adaugă psihologul.

Ce se întâmplă în organism?

Din punct de vedere biologic, glosofobia, la fel ca orice altă frică, declanșează un răspuns puternic de „luptă sau fugi.” Corpul eliberează adrenalină și cortizol, hormonii stresului, care pregătesc organismul pentru un posibil „pericol.” Acest răspuns duce la simptome fizice precum tremuratul, transpirația, dificultățile de respirație și chiar senzația de sufocare.

„Este important să înțelegem că aceste reacții sunt normale, dar ele trebuie gestionate. Cu ajutorul unor tehnici de relaxare sau terapie, putem învăța să ne procesăm fricile și să echilibrăm aceste răspunsuri,” subliniază specialistul.

Glosofobia se mai poate numi și teama de penibil

Glosofobia nu este doar o teamă, ci un complex de emoții și experiențe neprocesate. Potrivit psihologilor din Romania, glosofobia este un conglomerat de temeri precum: teama de a face gafe, teama de a fi criticat, huiduit, teama de a avea parte de persoane dificile in public, teama de a nu fi suficient de interesant, teama de a avea un blocaj si a uita tot ceea ce urma să spunem.

×
Etichete: fobie
x close