Antena 3 CNN Life Ce este "boala vampirului". Cazul straniu al unei tinere care moare dacă mănâncă usturoi

Ce este "boala vampirului". Cazul straniu al unei tinere care moare dacă mănâncă usturoi

N.B.
2 minute de citit Publicat la 11:17 14 Oct 2024 Modificat la 11:17 14 Oct 2024
Capatani de usturoi
Simptomele "bolii vampirului" includ crampe abdominale, greață, vărsături, slăbiciune și probleme mentale/psihice. Nu numai atât. Ingerarea usturoiului, care conține sulf, poate fi fatală. Sursa foto: Getty images (poza cu caracter ilustrativ)

Phoenix Nightingale, o tânără în vîrstă de 32 de ani, suferă de ceea ce se numește „boala vampirului”. Este vorba despre o tulburare metabolică foarte rară, care poate fi fatală. În termeni medicali boala se numeşte porfiria acută intermitentă, dar este cunoscută și sub numele de "boala vampirului".

Timp de 31 de ani Phoenix Nightingale a suferit și și-a riscat viața fără să poată obține un diagnostic corect. De altfel, abia anul trecut o echipă de medici a reușit să îi dea de cap patologiei care o afectează. Porfiria acută intermitentă este o boală foarte rară, care afectează predominant femeile. Se pare că poate provoca dureri chinuitoare în abdomen, precum și tulburări neurologice. Simptomele enumerate includ crampe abdominale, greață, vărsături, slăbiciune și probleme mentale/psihice. Nu numai atât. Ingerarea usturoiului, care conține sulf, poate fi fatală. De fapt ar fi vorba despre alergie la sulf, care provoacă atacurile.

Potrivit legendei, Vlad Ţepeş, domn al Țării Românești, cunoscut sub numele de Dracula, foarte probabil a fost afectat de această boală, și de aici s-a născut povestea conform căreia vampirul se temea de usturoi.

Conform New York Post, femeia şi-a spus povestea în lacrimi: "Efectele secundare neurologice te pot face să crezi că cine suferă de această patologie trebuie să fie fost un monstru sau o persoană posedată".

Ca să continue să trăiască, tânăra de 32 de ani trebuie să evite orice alimente care conțin sulf. De fapt, asimilarea acestei substanţe în cantități prea mari i-ar putea fi fatală. Simptomele, susţine femeia, pot apărea brusc sau pot apărea cu săptămâni înainte de atacul propriu-zis. "Sunt foarte atentă la ceea ce introduc în corpul meu. Evit multe feluri de mâncare. Mănânc doar alimente despre care știu că sunt sigure. Nici măcar nu pot să iau majoritatea medicamentelor", a relatat ea.

Înainte de a afla care este boala ei și de a avea abordarea corectă din punct de vedere al tratamentului, Phoenix Nightingale a avut peste 480 de atacuri declanșate de această afecțiune, atacuri dureroase care ar fi putut duce la moartea ei. Femeia a vorbit despre atacuri de vărsături care au durat două zile, iar în consecință avea şi dificultăți de respirație "Am avut un atac în care nu am fost la spital și a durat 40 de ore. Vărsături continue, pierderea cunoștinței, țipete și plânsete", a povestit tânăra. 

Boala, evident, îi afectează viața: "Când ies la cină, cu excepția cazului în care este un loc pe care îl cunosc, mă uit la meniu și plâng pentru că nu știu ce pot mânca și prefer să rămân la alimentele mele sigure", a explicat ea. "Este greu pentru o persoană să nu reușească să găsească un medic care să o ajute. Când merg la un medic sau ajung la spital, cei de acolo trebuie să caute pe Google această boală", a mai precizat femeia.

×
x close