Paralizia relativa a arterelor la cateva ore dupa o masa de tip fast-food si un desert bogat poate sa apara si dupa consumul uleiului de masline. S-a dovedit ca uleiul de masline are acelasi efect asupra functiei endoteliale ca alimentele bogate in grasimi cum ar fi un mic dejun cu crenvursti si oua prajite.
Studiile arata ca beneficiile endoteliale observate dupa consumul uleiului de masline au aratat ceva diferit: dilatarea indusa de ischemie comparativ cu dilatarea mediata de fluxul sanguin. Insa nu exista nicio dovada suficienta ca aceasta este un indice corespunzator pentru functia endoteliala, care prezice boala cardiaca. Sute de studii au aratat ca testul de dilatare indusa de ischemie poate da un rezultat negativ fals.
Si alte uleiuri au dovedit ca dau rezultate inselatoare cu privire la functia endoteliala. O reducere semnificativa si constanta a functiei endoteliale apare la trei ore dupa fiecare masa, independent de tipul de ulei folosit sau daca a fost un ulei proaspat sau prajit. Uleiul de masline poate fi mai bun decat uleiurile bogate in omega-6 sau grasimile saturate, insa tot a manifestat efecte adverse. Acest lucru a fost valabil in cazul uleiului de masline rafinat, obisnuit. Dar cum ramane cu uleiul de masline extra virgin?
Uleiul de masline extra-virgin pastreaza o parte din fitonutrientii antiinflamatori prezenti in masline, de aceea nu pare sa induca aceeasi crestere a indicatorilor inflamatorii ca in cazul uleiului de masline obisnuit. Ce inseamna acest lucru pentru arterele noastre? Uleiul de masline extra-virgin poate avea un efect mai neutru in comparatie cu untul, care exercita un efect negativ ce dureaza pana la sase ore - adica pana la urmatoarea masa.
Continuarea, pe viataverdeviu.ro.