Invitata Mariei Coman, la Antena 3 Live, joi, este Adina Rosetti, care scrie cărți pe care copiii chiar le citesc.
Poate pentru că habar nu avem ce vor să citească și le băgăm pe gât ce am citit noi, că așa ni se pare potrivit? Poate pentru că la noi în casă nu citește nimeni și atunci de ce ar face-o ei?
Poate pentru că ei au nenumărate surse de informare și distracție, Tiktok, Instagram, Whatsapp, meme-uri, snapuri, de toate, și atunci o carte care e lungă și durează mult să o citești nu e prima alegere?
Poate pentru că ei au altfel formate circuitele neuronale, mai pe fără răbdare, cu attention spam-ul mai scurt (ceea ce nu e rău sau bine, e doar diferit)?
Adina Rosetti: Copiii acum au enorm de multă informație, greu de filtrat
"Dacă ne uităm la cât de mult se publică astăzi în România, în ultimii 7-8 ani se publică literatură pentru copii mai mult decât în ultimii 30 de ani. Noi luam ce cărți găseam în biblioteca. Copiii acum au enorm de multă informație, greu de filtrat.
În ultimii ani toate editurile și-au deschis secțiune de literatură pentru copii. Avem scriitori care deja au fani. Până acum un an observăm la fiecare târg de carte din ce în ce mai multe cărți pentru copii. Așa că nu aș zice că nu se mai citește, pentru că există piață și nu s-ar mai scrie dacă nu s-ar caută."
"Școala românească nu încurajează pasiunea și apetitul pentru lectură"
"Este o barieră enormă între ce au în manualul de literatură și viața lor de zi cu zi. Și atunci se ajunge la concluzia că ce e la școală învață de nevoie.
Ei au nevoie să se vorbească pe limba lor. Au nevoie să găsească texte pe limba lor, în care să se identifice.
E foarte greu pentru copii să se apropie de citit dacă nu îi văd pe părinți făcând acest lucru, sau dacă nu au în casă măcar un raft de cărți.
Copiii mai au nevoie de ghidare până la 11-12 ani. Este o idee bună și cititul în familie, pentru că un copil va dori să continue ceea ce începe să citească cu mama sau tatăl."
"Când sunt mici și descoperă bucuria cititului e bine să nu le impunem ce să citească."
"E important întâi să ai răbdare cu copilul, să vezi ce îi place în general să facă.
Eu scriu în primul rând pentru mine și copilul din mine, pe care încă îl simt foarte prezent. Dacă scrii pentru 3-5 ani trebuie să folosești un limbaj mai accesibil. Sunt teme pe care eu le testez acasă cu copiii mei și știu că sunt interesante pentru ei.
Pe măsură ce copiii mei au crescut, am început să scriu pentru vârste mai mari.
Mi-ar plăcea să-i fac să-și pună întrebări. E important, când scrii pentru copii, să nu îi plictisești dar să îi pui un pic pe gânduri. Mi-ar plăcea să știu că, pe de o parte îi amuz, îi emoționez, dar îi fac să-și pună și o întrebare."
Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, „antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.