Antena 3 CNN Life Ce ascunde, de fapt, o persoană care vorbește încet

Ce ascunde, de fapt, o persoană care vorbește încet

Laura Dinu, Iusti Fudulu
3 minute de citit Publicat la 16:54 30 Sep 2024 Modificat la 16:54 30 Sep 2024
barbat femeie conversatie getty images
Ce ascunde, de fapt, o persoană care vorbește încet. Foto: Getty Images

Vorbirea lentă poate transmite adesea calm, grijă sau poate fi pur și simplu un stil personal de comunicare. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate ascunde cu totul altceva.

Prezentă în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Teodora Mețiu, trainer și speaker motivațional, a explicat că o persoană care vorbește încet poate manifesta, în unele cazuri, agresivitate pasivă.

Ce este agresivitatea pasivă

Agresivitatea pasivă se caracterizează prin comportamente subtile, indirecte sau evazive, care exprimă frustrare sau ostilitate fără a fi direct agresive. Chiar dacă tonul este calm și vorbirea este lentă, subtextul poate reflecta nemulțumire, ironie, sarcasm sau refuzul de a colabora, toate fiind indicii ale agresivității pasive. Astfel, nu ritmul sau volumul vocii indică această formă de agresivitate, ci intenția din spatele cuvintelor.

„Omul care vorbește foarte încet este un agresiv-pasiv, într-un fel sau altul. Un om care vorbește foarte încet face niște jocuri de putere, periculoase. Sunt oameni care vorbesc foarte încet, special. De ce? Ca să atragă atenția, ca să intri în jocul lor, și acolo te prind. Și aceasta poate fi considerată o formă de agresivitate pasivă”, spune ea.

Există însă și cazuri în care în spatele unui ton jos al vocii stă un om extrem de răbdător. Răbdarea se referă la capacitatea de a aștepta și de a gestiona situații dificile fără a deveni frustrat.

„Un om răbdător este un om care caută armonia. Dar câți oameni răbdători mai știm în jurul nostru? Dacă mă duc acum într-un supermarket, găsesc oameni care bat din picior și care se uită nervoși către alte case de marcat, întrebându-se de ce nu mai vine încă o casieră. Românii nu mai au răbdare, ceva s-a întâmplat... Când, unde? Bună întrebare. Vreau să spun mai mult decât atât. Faptul că dăm din picior în magazin, cu coșurile pline, este una, dar uită-te cât de repede am ajuns să vorbim. De la 2,5 silabe pe secundă, cât ar fi normal pentru o vorbire a unui om liniștit, ajungem la 3,5-4 silabe pe secundă.

Rețelele sociale, un principal vinovat

Eu cred că și rețelele sociale au un impact puternic asupra tuturor, nu doar asupra tinerilor. Toți suntem foarte grăbiți. Și cumva este normal, pentru că atunci când ești pus de aceste rețele să îți spui ideile în mai puțin de un minut, ai putea să atingi doar esența... dar unii cred că trebuie făcut altfel...

Când știi să atingi esența, acel minut nu are de ce să te sperie. Dar câți dintre noi știm să atingem esența? Pe lung toată lumea poate vorbi, dar pe scurt câți știu să vorbească? Și atunci, când vezi acel minut, ai impresia că ai o singură șansă, și anume să grăbești foarte tare ritmul de vorbire astfel încât să spui tot ce-ți trece prin cap. Greșit, nu trebuie să spui tot ce îți trece prin cap, ci doar esența. Este greu, dar în asta constă comunicarea”, a mai spus Teodora Mețiu în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

×
x close