Conform oamenilor de știință, potențialul unui drog de a crea dependență poate fi judecat în funcție de efectele dăunătoare pe care îl are asupra creierului, cât de bine se simt cei care consumă, dacă provoacă sau nu o stare de sevraj și cât de ușor creează dependență. Având în vedere acești factori, iată care cele mai periculoase droguri:
1. Heroina: este un opiat care crește plăcerea creierului cu până la 200%. Heroina este foarte periculoasă și pentru că o doză de numai cinci ori mai mare decât cea necesară pentru o senzație de bine poate duce la o supradoză.
2. Cocaina: acest drog blochează semnalele transmise de neuroni și crește nivelul dopaminei de trei ori. Se estimează că există între 14 și 20 de milioane de utilizatori în întreaga lume, iar 21% dintre cei care încearcă măcar odată acest drog vor deveni dependenți.
3. Nicotina: În 2002 au fost peste 1 miliard de fumători în întreaga lume și se estimează că în jur de 8 milioane de persoane mor anual din cauza acestei substanțe. Niciotina este foarte periculoasă și afectează atât creierul cât și plămânii.
4. Medicamentele pentru anxietate: aceste medicamente stopează anumite funcții ale creierului și creează o stare de somnolență. În doze mici pot provoca o senzație de euforie, dar în doze mai mari pot fi letale, pentru că stopează respirația.
5. Alcoolul: Chiar dacă este legal, alcoolul creează o dependență foarte puternică. Conform experților, aproximativ 22% dintre persoanele care încearcă alcoolul măcar o dată vor deveni dependenți.
Sursă: CNN