Antena 3 CNN Life Care este vârsta minimă şi maximă pentru aparat dentar? Iată ce spun specialiştii

Care este vârsta minimă şi maximă pentru aparat dentar? Iată ce spun specialiştii

aparat dentar
Aparatele dentare sunt utilizate pentru a trata o varietate de probleme dentare. Sursă foto: hobclinic.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Aug 2024   •   13:02

Aparatul dentar este acel dispozitiv conceput pentru a corecta alinierea incorecta a dintilor si a maxilarelor. Aparatele dentare sunt utilizate pentru a trata o varietate de probleme dentare, cum ar fi inghesuirea dintilor, spatiile excesive intre dinti, incrucisarea muscaturii sau maxilarele necorespunzatoare.

Prin realinierea dintilor si a maxilarelor, aparatele dentare nu numai ca imbunatatesc aspectul estetic al zambetului, dar si faciliteaza o muscatura corecta si eficienta, prevenind problemele stomatologice pe termen lung. 

Exista mai multe tipuri de aparate dentare disponibile, cum ar fi aparatele fixe traditionale, aparatele linguale si aparatele invizibile. Alegerea tipului de aparat dentar potrivit depinde de severitatea problemei dentare, varsta pacientului si preferintele estetice.

Cu toate acestea multa lume este adesea reticenta cand vine vorba de purtarea unui aparat dentar, deoarece considera ca exista o varsta maxima la care poate fi montat. Insa numai un specialist paote spune cu certitudine acest lucru si de aceea, in articolul de fata, ne-am propus sa raspundem la aceasta intrebare controversata si sa eliminam miturile aparute de-a lungul timpului despre aparat dentar. 

La Clinica Stomatologica House of Beauty Clinic poti beneficia de sfaturi specializate ale medicilor stomatologi care iti vor ghida alegerile spre cele mai potrivite metode de a obtine o dantura spectaculoasa, estetica si functionala.

Noi suntem la curent cu toate noutatile in domeniu si oferim clientilor cele mai moderne aparate dentare. Fie ca alegi aparatul Invisalign sau aparatul Spark, aceste aparate transparente, sub forma de gutiera reprezinta cea mai inovatoare solutie de corectarea a danturii, fiind potrivite pentru tratarea multor probleme de aliniament dentar.

Cine poate purta un aparat dentar?

Aparatele dentare pot fi purtate de persoane de orice varsta, atat de copii, cat si de adulti. Cu toate acestea, exista anumite consideratii legate de varsta care trebuie luate in calcul atunci cand se decide momentul potrivit pentru inceperea tratamentului ortodontic.

Varsta minima pentru a purta un aparat dentar

In general, varsta minima recomandata pentru a purta un aparat dentar este in jurul de sapte sau opt ani. In aceasta perioada, dintii permanenti incep sa apara, iar maxilarele sunt suficient de dezvoltate pentru a permite tratamentul ortodontic eficient.

Totusi, unii copii pot necesita un aparat dentar chiar si mai devreme, in cazul in care prezinta probleme severe de ocluzie sau deformari maxilare.

Varsta maxima pentru a purta un aparat dentar

Nu exista o varsta maxima stricta pentru a purta un aparat dentar. De fapt, din ce in ce mai multi adulti aleg sa-si corecteze alinierea dintilor prin tratament ortodontic, indiferent de varsta.

Desi tratamentul ortodontic este cel mai eficient in timpul copilariei si adolescentei, cand oasele maxilare sunt mai maleabile, adultii pot beneficia, de asemenea, de beneficiile aparatelor dentare. Cu toate acestea, tratamentul la varsta adulta poate dura mai mult si poate implica unele provocari suplimentare, cum ar fi dintii mai rigizi sau pierderea dintilor.

Beneficiile purtarii unui aparat dentar la o varsta tanara

Purtarea unui aparat dentar la o varsta frageda prezinta numeroase beneficii:

Corectarea timpurie a problemelor: Abordarea problemelor de ocluzie si alinierea dintilor de la o varsta frageda poate preveni complicatiile ulterioare si poate facilita tratamentul.

Crestere si dezvoltare optima: Tratamentul ortodontic in timpul perioadei de crestere poate ghida dezvoltarea corecta a maxilarelor si a dintilor, evitand necesitatea unor interventii mai complexe ulterior.

Durata de tratament mai scurta: In general, tratamentul ortodontic la o varsta frageda este mai rapid deoarece oasele maxilare sunt mai maleabile si raspund mai bine la fortele aplicate de aparatele dentare.

Beneficii psihologice: Corectarea problemelor de ocluzie si alinierea dintilor in timpul copilariei sau adolescentei poate creste increderea in sine si poate preveni problemele de imagine corporala.

Prevenirea complicatiilor: Tratamentul ortodontic timpuriu poate preveni problemele stomatologice ulterioare, cum ar fi uzura excesiva a dintilor, problemele de muscatura sau dificultatile de igiena orala.

Beneficiile purtarii unui aparat dentar la o varsta mai inaintata

Desi tratamentul ortodontic este cel mai frecvent la copii si adolescenti, din ce in ce mai multi adulti aleg sa-si corecteze alinierea dintilor cu ajutorul aparatelor dentare. Iata cateva beneficii ale purtarii unui aparat dentar la o varsta mai inaintata:

Imbunatatirea aspectului estetic: Un zambet frumos si aliniat poate imbunatati semnificativ increderea in sine si aspectul general al unei persoane, indiferent de varsta.

Prevenirea problemelor stomatologice: Corectarea alinierii dintilor si a occluziei poate preveni problemele ulterioare, cum ar fi uzura excesiva a dintilor, inflamatia gingiilor sau pierderea dintilor.

Facilitarea igienei orale: Dintii bine aliniati sunt mai usor de curatat, reducand riscul de acumulare a placii bacteriene si a cariilor dentare.

Imbunatatirea functiei masticatorii: O ocluzie corecta poate imbunatati eficienta masticatiei, facilitand digestia si prevenind stresul excesiv asupra articulatiilor temporomandibulare.

Optiuni estetice: Exista optiuni de aparate dentare estetice, cum ar fi aparatele invizibile, care sunt mai putin vizibile si pot fi potrivite pentru adulti.

Cat timp trebuie purtat un aparat dentar in functie de varsta

Durata tratamentului ortodontic variaza in functie de varsta, severitatea problemei si tipul de aparat dentar utilizat. In general, tratamentul ortodontic dureaza:

Copii (7-10 ani): 12-24 de luni

Adolescenti (11-16 ani): 18-30 de luni

Adulti (17+ ani): 24-36 de luni

Copiii si adolescentii tind sa aiba perioade de tratament mai scurte deoarece oasele maxilare sunt mai maleabile si raspund mai rapid la fortele aplicate de aparatele dentare. In schimb, adultii pot necesita perioade de tratament mai lungi deoarece oasele sunt mai rigide si dintii sunt mai stabili in pozitia lor.

Totusi, durata exacta a tratamentului poate varia in functie de fiecare caz individual si de gradul de cooperare al pacientului in respectarea instructiunilor ortodontului.

Ingrijirea si intretinerea unui aparat dentar in functie de varsta

Ingrijirea si intretinerea corespunzatoare a aparatelor dentare sunt esentiale pentru a asigura eficienta tratamentului si pentru a preveni complicatiile. Iata cateva recomandari pentru ingrijirea aparatelor dentare in functie de varsta:

Copii si adolescenti:

Supravegheati igiena orala atenta, inclusiv periajul si folosirea atei dentare.

Evitati alimentele lipicioase sau tari care pot deteriora aparatul dentar.

Utilizati protectii bucale pentru activitatile sportive.

Respectati programarile regulate la ortodont pentru ajustarea aparatului.

Adulti:

Mentineti o igiena orala excelenta pentru a preveni acumularea placii bacteriene si a cariilor dentare.

Evitati alimentele dure sau lipicioase care pot deteriora sau deforma aparatul dentar.

Considerati optiunile de aparate dentare estetice, cum ar fi aparatele linguale sau invizibile.

Respectati programarile regulate la ortodont si urmati instructiunile de ingrijire specifice.

Indiferent de varsta, o ingrijire adecvata a aparatului dentar si o colaborare stransa cu ortodontul sunt esentiale pentru a obtine rezultate optime si pentru a preveni complicatiile.

In concluzie, aparatele dentare pot fi purtate de persoane de orice varsta, de la copii la adulti. Varsta minima recomandata pentru a purta un aparat dentar este in jurul de sapte-opt ani, cand dintii permanenti incep sa apara. In ceea ce priveste varsta maxima, nu exista o limita stricta. Din ce in ce mai multi adulti aleg sa-si corecteze alinierea dintilor prin tratament ortodontic, indiferent de varsta. Desi tratamentul la varsta adulta poate dura mai mult si poate implica unele provocari suplimentare, beneficiile includ imbunatatirea aspectului estetic, prevenirea problemelor stomatologice si facilitarea igienei orale.

Daca aveti intrebari sau preocupari legate de tratamentul ortodontic pentru dumneavoastra sau pentru copilul dumneavoastra, nu ezitati sa programati o consultatie cu un ortodont calificat la Clinica House of Beauty. Specialistii nostri va pot oferi recomandari personalizate si pot explica in detaliu optiunile de tratament disponibile pentru a va ajuta sa luati cea mai buna decizie pentru nevoile dumneavoastra.

×
Subiecte în articol: advertorial
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close