Antena 3 CNN Life Capsulă a timpului, descoperită în zidul fostei școli evreiești din Arad. Document vechi de peste un secol, scos la lumină

Capsulă a timpului, descoperită în zidul fostei școli evreiești din Arad. Document vechi de peste un secol, scos la lumină

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 20:44 01 Sep 2021 Modificat la 20:44 01 Sep 2021
document-vechi-scoala-arad
Sursa foto: CJ Arad

Imobilul istoric de pe stradă Paul Chinezu din Arad, în care a funcționat Școala Evreiască din Arad, se află, la ora actuală, într-un proces de reabilitare. În momentul în care muncitorii lucrau la curățarea completă a pereților, au descoperit aceștia o capsulă de oțel care găzduia un document vechi de peste un secol.

"Într-un cilindru de oţel a fost găsită o eprubetă conţinând un document cu istoria olografă a şcolii evreieşti din Arad. Documentul are o deosebită valoare pentru istoria acestei zone a Europei pentru că descrie, începând cu anul 1823, eforturile făcute de evreii arădeni pentru construirea şi întărirea şcolii.

La vremea respectivă, rabin al comunităţii evreieşti arădene a fost vizionarul Aron Chorin, iar preşedinte comerciantul Moise Hirschl, fiul lui Jacob Hirschl, cel care a construit la Arad primul teatru permanent de pe teritoriul României de astăzi", a spus directorul de comunicare al CJ Arad, Andrei Ando, potrivit specialarad.ro.

"Îmi doresc ca la finalizarea lucrărilor conţinutul acestei capsule a timpului să fie expus aici, în şcoala care s-a născut prin efortul comunităţii evreieşti şi pe care Universitatea 'Aurel Vlaicu' o va reda Aradului modernizată şi adusă la standardele secolului XXI", a afirmat rectorul UAV, Ramona Lile.

Ce continea documentul descoperit

„Act memorial
În numele lui Dumnezeu și spre preaslăvirea Lui, Comunitatea credincioasă israelită din Arad, în numele iubirii și devotamentului față de Rege și patrie, ghidată de conștiința îndatoririlor culturale, a construit această clădire pentru a fi școala israelită de băieți, în care tineretul să fie educat după învățămintele trecutului în doctrinele religioase și în științele lumii, pentru a fi receptiv față de moralitate și buna-creștere, să fie cultivat cu entuziasm pentru credință și să fie educat pentru a iubi regele și patria”.

 

×
x close