Temperaturile ridicate din această perioadă, care trec de 40 de grade Celsius, sunt un real pericol și pentru animalele din grădinile zoologice, dar și pentru animalele de companie.
România se află sub cod roșu, cod portocaliu și cod galben de temperaturi mari și disconfort termic deosebit de accentuat. Nu doar oamenii sunt afectați de caniculă, ci și necuvântătoarele.
Hilde Tudora, șef birou Protecția Animalelor - Consiliul Județean Ilfov, a explicat, în direct la Antena 3 CNN cum ne putem proteja animalele de companie de temperaturile extreme.
Cum putem proteja animalele de temperaturile ridicate
„Într-adevăr, în această perioadă, trebuie să avem foarte multă grijă.
Câteva sfaturi esențiale: dacă avem un câine, acasă, spre exemplu, este important să-l plimbăm dimineața devreme și seara târziu, să evităm să ieșim cu el afară la prânz, la orele după-amiezii. De asemenea, să evităm să-l plimbăm pe asfalt, pe porțiunil betonate. Să mergem cu el în parc, în iarbă. Tot timpul să avem la noi o sticlă cu apă, să avem un bol pentru apă.
Extrem de important este să evităm să ne tundem câinii în această perioadă, pentru că blana îi protejează de razele puternice ale soarelui, îi protejează de arsurile solare”, a precizat Hilde Tudora, șef birou Protecția Animalelor - Consiliul Județean Ilfov.
În momentul în care decidem să plecăm de acasă cu cățelul nostru, să nu-l lăsăm în mașină în această perioadă. Este foarte important! S-a schimbat și legea, între timp, iar dacă vedem un astfel de caz putem să sunăm la 112. Poliția are dreptul acum să spargă o mașină și să ia câinele de acolo pentru a-l salva. Au fost cazuri mortale, când oamenii și-au lsat câinii în mașină pe astfel de temperaturi caniculare și câinii au murit.
Este important să fim foarte atenți, să ne îndreptăm atenția nu numai către animalele noastre de acasă, dar și către restul animalelor, să spun, mai puțin norocoase.
Noi mergem pe străzi și punem apă câinilor. E adevărat, nu e normal să avem animale pe străzi, dar avem și nu e normal să trecem nepăsători. Nu este un gest mare să luăm o sticlă de plastic, să o tăiem și să punem apă. este valabil și pentru păsări, pentru că toate animalele suferă în această perioadă și dacă putem, în drumul nostru spre muncă, luăm o sticlă de plastic, o tăiem și puenm apă, pentru că o pasăre o să bea de acolo și o să îi fie mai bine pe această perioadă”, a mai explicat Hilde Tudora, șef birou Protecția Animalelor - Consiliul Județean Ilfov.