Canicula a schimbat obiceiul ciobanilor de la stânele de pe munte. Oile se mulg noaptea și tot pe întuneric se face și brânza. Atunci e mai răcoare și aerul respirabil. Vremea deosebit de caldă a dus la înmulțirea excesivă a insectelor care atacă deopotrivă oi și oameni. Iar de când epidemia de pestă ovină a lovit în România, ciobanii duc oile la păscut doar în locuri ascunse, cum sunt luminișurile din mijlocul pădurii, necălcate de alte turme.
În Banatul Montan a fost mai cald că niciodată, iar stânele sătenilor din satele de la poalele Munților Semenic, Țarcu, Muntele Mic, Godeanu, și chiar până în nordul județului, au fost atât de afectate încât ciobanii au fost nevoiți să își schimbe modul de lucru.
„Le mulgem noaptea din cauza caniculei. Cu căldura asta foarte mare și periculoasă, e greu și pentru ele din cauza dăunătorilor, muște, viespi, țânțari și sunt și ele ca și noi. Preferăm să lucrăm noaptea. Le băgăm seara după ora 10:00”, spun fermierii.
Astfel, când se mai răcorește puțin afară, oamenii își încep activitatea. Laptele, odată muls, se prepară pentru a deveni caș. După ce s-a închegat, cășul trebuie tăiat pentru a scoate zerul.
Cașul obținut este pus apoi la stors și după aceea la sare și se transformă în brânză, pentru consumul propriu sau pentru vânzare.