Antena 3 CNN Life Talcul, vinovat pentru cancerul de ovare! Prof. Peltecu: ”Medicul de familie, șansa sau neșansa unei femei care are cancer ovarian nediagnosticat”

Talcul, vinovat pentru cancerul de ovare! Prof. Peltecu: ”Medicul de familie, șansa sau neșansa unei femei care are cancer ovarian nediagnosticat”

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 14:47 19 Mar 2021 Modificat la 11:06 20 Mar 2021
Talcul, vinovat pentru cancerul de ovare! Prof. Peltecu: ”Medicul de familie, șansa sau neșansa unei femei care are cancer ovarian nediagnosticat”

”Din punct de vedere al epidemiologiei, 10% din cancerele ovariene sunt de origine genetică. Iar 90% au o cauză care nu poate fi stabilită. Aceste forme de cancer, uneori se asociază și cu alte localizări canceroase, cum ar fi cancerul de sân sau cancerul de colon. În fond, o femeie care are un cancer de ovar, va trebui să fie atent supravegheată și pentru cancer de sân și pentru colon, precum și pentru endometru și uneori și pentru tiroidă. 

Genetica este cea care este cunoscută și poate fi utilă prin testarea unor gene. Există două tipuri de gene care se numesc BRCA și care pot să reflecte riscul de cancer pe care îl poate avea o femeie. 

Alte cauze sunt puțin consistente. De exemplu, s-a vorbit o perioadă de timp despre importanța talcului în apariția cancerului de ovar. Mulți s-au întrebat cum ajunge talcul în abdomenul unei femei și s-au incriminat mănușile chirurgicale”, a povestit prof. dr. Gheorghe Peltecu, specialist în Chirurgie Oncologică Ginecologică, la Antena 3. 

Simptomele cancerului de ovare

”Cancerul de ovare este, în două treimi din cazuri, depistat în faze terminale sau faze avansate de boală. Când intervenția chirurgicală oferă șanse mici de vindecare. Așadar, simptomele sunt foarte nespecifice. De cele mai multe ori, simptomele sunt de tip gastroenterologic: 

- balonare

- inapetență

- scădere ponderală

- constipație

Cele mai multe femei ajung la medicul de familie. De multe ori se spune că medicul de familie poate fi șansa sau neșansa unei femei care poartă un cancer ovarian nediagnosticat. Ce este trist în cancerul de ovare este că nu se poate face o depistare precoce printr-un sistem de screening, așa cum se face la colul uterin sau la sân. La ovare nu s-a găsit metoda cea mai performantă și cea mai ieftină. Pentru că screening-ul se adresează unei populații sănătoase. Și ca să poți să cuprinzi o pupulație sănătoasă, trebuie ca screening-ul să fie ușor de făcut, să fie ieftin și eficient. 

Există viață după cancerul de ovare

Medicina a progresat foarte mult. Dacă sunt stadii avansate de boală, se poate începe printr-un tratament care să cuprindă substanțe citostatice sau noi molecule de tratament care să determine o involuție importantă a bolii, în așa fel încât să permită o intervenție chirurgicală cu scop curativ. 

Cancerul de ovare poate fi prevenit

La cancerul de ovar se poate vorbi de prevenție. Sunt câteva lucruri care trebuie menționate. S-a observat, în studiile epidemiologice, că fetele care iau anticoncepționale cel puțin cinci ani au un viață un risc mai mic de a face cancer de ovare. 

O altă situație care este verificată din punct de vedere medical este extirparea trompelor în cursul unor intervenții chirrurgicale, care se fac în cazul femeilor care nu mai doresc să aibă copii”, a concluzionat prof. dr. Gheorghe Peltecu.

×
x close