Antena 3 CNN Life Brăţările din cauciuc ale ceasurilor smart conţin substanţe cancerigene, avertizează cercetătorii americani

Brăţările din cauciuc ale ceasurilor smart conţin substanţe cancerigene, avertizează cercetătorii americani

N.B.
3 minute de citit Publicat la 13:01 13 Ian 2025 Modificat la 13:01 13 Ian 2025
Un barbat isi inchide cureaua de la smartwatch
O cercetare a Universității Notre Dame din SUA a analizat aproximativ douăzeci de modele de curele de ceas, identificând mai ales la cele cu brăţăti de cauciuc, cantități deosebit de mari de acid perfluorohexanoic. Sursa foto: Gettyimages (poza cu caracter ilustrativ)

O cercetare a Universității Notre Dame din SUA a analizat aproximativ douăzeci de modele de curele de ceas, identificând mai ales la cele fabricate din cauciuc, cantități deosebit de mari de acid perfluorohexanoic (PFHxA).

Statisticile arată că în jur de 180 de milioane de ceasuri inteligente sunt vândute în fiecare an. Aceste dispozitive au devenit omniprezente și, pentru mulți, esențiale pentru că oferă posibilitatea monitorizării diverşilor parametri ai vieţii, inclusiv al timpului și al calităţii odihnei. Totuși, potrivit unui studiu publicat în Environmental Science & Technology Letters, acestea ne-ar putea expune în unele cazuri la așa-numitele "forever chemicals", PFAS, adică cei aproximativ 9 mii de compuși chimici folosiți pentru a face produsele rezistente la apă și la grăsimi, compuşi răspândiţi și prezenţi în zeci de categorii de produse, relatează La Repubblica

Potrivit anchetei, cele mai scumpe brățări din cauciuc sintetic fluorurat ar conține cantități deosebit de mari dintr-o substanță de tip "forever chemicals", acidul perfluorohexanoic (PFHxA) care a fost atunci subiectul principal investigat în lucrarea semnată de Alyssa Wicks, Heather D. Whitehead și Graham F. Peaslee de la Universitatea Notre Dame, Indiana. "Această descoperire este notabilă pentru concentrațiile foarte mari ale unui tip de substanță chimică ce rămâne neschimbată în obiectele care rămân în contact prelungit cu pielea noastră", a explicat Peaslee, unul dintre autorii  studiului. PFAS au fost legate prin numeroase studii de cancer și infertilitate, precum și de diverse alte patologii, de la cele ale ficatului la cele ale rinichilor, influenţând chiar şi dezvoltarea fătului. Cercetările arată că deja din primele etape ale dezvoltării fetale, expunerea la aceste substanțe chimice, ar putea duce la modificarea metabolismului și ar putea să se acumuleze în ficat.

Ideea, pe scurt, se referă la materialele folosite la producerea curelelor. Acestea contin fluoroelastomeri, cauciucuri sintetice folosite pentru a nu se decolora si pentru a respinge cât mai mult murdăria. Sunt produse ideale pentru antrenamentul sportivilor și pentru activități în aer liber, dar ar putea reprezenta, conform cercetării, și o sursă a acestor compuși care ar ajunge să pătrundă sub pielea purtătorului.

Substanțele perfluoroalchilice și polifluoroalchilice sunt foarte eficiente în două scopuri, acela de a dura pentru totdeauna și de a respinge apa, transpirația și grăsimea. Din acest motiv, acestea sunt substanțele utilizate peste tot, în multe produse de larg consum, de la lenjerie de pat rezistentă la pete până la produse menstruale, de la vase de gătit până la îmbrăcăminte de fitness, inclusiv ceasuri inteligente și brățări de fitness tracker. Problema cu PFAS nu este doar expunerea directă: degradarea lor poate contamina acviferele și solurile și, în cele din urmă, poate intra în lanțul alimentar. 

Peaslee, Wicks și Whitehead au examinat mai multe curele de ceas disponibile pe piaţă pentru prezența fluorului și a 20 de PFAS specifice. Echipa a examinat 22 de brățări de la o gamă largă de mărci și diferite preţuri.Toate cele 13 curele anunțate ca fiind făcute din fluoroelastomer conțineau elementul fluor. Dar două dintre cele nouă curele care nu au făcut publicitate ca fiind făcute din fluoroelastomer, de fapt, conțineau și fluor, indicând prezența potențială a PFAS.


"Din cele testate, brățările de ceas care costau mai mult de 30 de dolari conțineau mai mult fluor decât cele sub 15 dolari", a comentat Phys.com, raportând investigația "Apoi, după o extracție chimică, toate brățările au fost verificate pentru 20 de compuşi chimici nocivi. PFHxA s-a dovedit a fi cea mai comună, prezentă în nouă dintre cele 22 de brățări testate." 

În prezent, nu se știe cu exactitate cât de ușor se transferă PFHxA pe piele și nici nu există deocamdată probe şi demonstraţii cu privire la efecte potențiale asupra sănătății odată ce intră în organism, deși Peaslee spune că studii recente sugerează că un procent semnificativ poate trece prin pielea umană în condiții normale.


Wicks, principalul autor al studiului, oferă o soluție simplă: este mai bine să cumpărați brățări mai ieftine, din silicon, în condiţiile în care mai multe, dacă nu toate ceasurile inteligente vă permit să le înlocuiți după bunul plac. "În condiţiile în care consumatorul dorește să cumpere o brățară mai scumpă, vă sugerăm să citiți descrierile produselor și să le evitați pe cele enumerate că ar avea în compoziţie fluoroelastomeri", a mai explicat acesta.

×
x close