Antena 3 CNN Life Ce conţin bomboanele de pom. Lista E-urilor şi zaharurilor care le fac un pericol pentru sănătate

Ce conţin bomboanele de pom. Lista E-urilor şi zaharurilor care le fac un pericol pentru sănătate

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 13:12 17 Dec 2021 Modificat la 13:12 17 Dec 2021
bomboane pom craciun
Ce conţin bomboanele de pom. Lista E-urilor şi zaharurilor care le fac un pericol pentru sănătate Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Asociatia Națională pentru Protectia Consumatorilor „InfoCons” a realizat un studiu comparativ pentru produsele tip bomboane de Crăciun cu ciocolată. 

În acest studiu, au fost analizate 26 produse diferite.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari, valorile găsite au fost între 1- 3 aditivi alimentari, potrivit infocons.ro:

- 50% dintre produse au avut în conținutul lor un singur aditiv alimentar;

- 3% dintre produse au avut în conținutul lor două tipuri de aditivi alimentari;

- 7% dintre produse au avut în conținutul lor trei tipuri de aditivi alimentari.

Au fost găsite nouă tipuri diferite de aditivi alimentari, cei mai întâlniți fiind:

E (Aditiv Alimentar)    Nr. de produse în care s-a regăsit
E476                                        14
E1103                                       8
E202                                        7
E330                                        3
E492                                        3
E203                                        1
E500ii                                      1
E440                                       1
E331                                       1

Care sunt cel mai des întâlniți aditivi în bomboanele de Crăciun

E476 – Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator, obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin. Se utilizează în special în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată, în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de până la 41% grăsime şi în sosuri pentru salate.

E1103 - Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi agent de legare. Este o enzimă care produce descompunerea zahărului (sucrozei) în fructoză şi glucoză, de obicei sub formă de sirop de zahăr invertit. 

În mod natural, invertaza este sintetizată de albine, care o folosesc pentru a produce mierea din nectar. Pentru uz alimentar, invertaza se obţine din drojdii. 

Se utilizează în unele produse fine de ciocolată, cât şi în unele produse fine de cofetărie sau patiserie, conform cantităţilor prevăzute de reţete.

E202 - Sorbatul de potasiu sau E202 este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200.

Câte zaharuri și câte calorii conțin bomboanele de Crăciun

Din punctul de vedere al zaharurilor din glucide, produsele au înregistrat cantități până la 70.3g per 100g.

Valoarea energetică de kcal/100g ajunge până la 590 kcal.

×
TOP articole
x close