Antena 3 CNN Life Boala care umple spitalele din România odată cu începerea școlilor:”Nu este ușor de recunoscut la început”

Boala care umple spitalele din România odată cu începerea școlilor:”Nu este ușor de recunoscut la început”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 16:34 17 Sep 2024 Modificat la 16:35 17 Sep 2024
copil bolnav spital branula getty images
Boala care umple spitalele odată cu începerea școlilor. Foto: Getty Images

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția cu privire la o afecțiune extrem de frecvent întâlnită în ultima vreme în rândul copiilor, care va face ravagii acum, odată cu începerea școlilor. Este vorba despre tusea convulsivă ”care va umple spitalele în următoarea perioadă”.

”Vom avea mulți copii mici împreună pentru câteva ore zilnic, în interior, în spații de obicei neventilate... pentru că există această spaimă națională că "ne trage curentul".

Și asta se va întâmpla într-un context de relaxare generală (e cald afară, am venit din vacanță, tocmai s-a terminat ultima epidemie de rujeolă, etc, etc).

Nu doresc să fiu o Cassandră modernă dar pot să vă spun, de pe acum, că în următoarele săptămâni se vor umple spitalele de copii.

Pentru că NU mai avem reflexul spălatului pe mâini, pentru că nu mai poartă mască decât rare persoane în vârstă și pentru că trimitem copiii bolnavi la școală dacă sunt "doar puțin răciți".

Transmit acest semnal în contextul în care în ultima jumătate de an am consultat mai mulți copii cu tuse convulsivă decât în toți cei 35 de ani de când sunt medic. Este o creștere majoră a numărului de cazuri de pertussis (tuse convulsivă sau tuse măgărească, cum e numită popular) în toată Europa. Numai noi suntem relaxați...”, susține medicul pediatru.

De ce vor fi probleme?

”Pentru că boala nu este ușor recunoscută la începutul ei. Copilul are zile întregi accese rare de tuse, uneori la mai multe ore distanță. Unii copii au ajuns la noi la spital cu suspiciunea că s-au înecat cu mâncare... Pentru că nu există febră foarte mare, tusea este relativ rară și accesele sunt foarte severe - tușesti până te faci "negru" la față... Copilul poate să spună că nu are aer, că se sufocă, dacă știe să vorbească.

Și nu în ultimul rând contagiozitatea e importantă. Este o maladie FOARTE contagioasa, astfel încât un bolnav poate infecta în jurul lui peste 10 copii care nu sunt protejați prin vaccinare. 

Despre vaccinuri în România nu mai are rost să vorbim. Vom vedea problema după ce vom da cu capul de pragul de sus”, mai scrie Mihai Craiu pe o rețea socială.

×
x close