Antena 3 CNN Life Boala care nu doare, dar te ucide în mai puţin de un an: ”Toate cazurile sunt grave şi dramatice, iar rata de supravieţuire este foarte mică”

Boala care nu doare, dar te ucide în mai puţin de un an: ”Toate cazurile sunt grave şi dramatice, iar rata de supravieţuire este foarte mică”

<1 minut de citit Publicat la 09:13 09 Sep 2017 Modificat la 09:13 09 Sep 2017
o_1bpikai05odhuh1l4g9io2st8.jpg
Foto: Pixabay.com

O boală silențioasă, care nu doare, poate fi fatală în mai puţin de un an de la depistare. Acest lucru se întâmplă pentru că nu este identificată decât atunci când nu se mai poate face nimic. O treime dintre românii depistaţi cu această afecţiune îşi pierd viaţa în mai puţin de un an.

Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer, îşi are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Potrivit gandul.info, sub acţiunea razelor ultraviolete, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) îşi pierd viaţa în primul an.

”Toate cazurile sunt grave şi dramatice, întrucât depistate tardiv, rata de supravieţuire este foarte mică. Nu doare, nu provoacă stări de rău decât atunci când este avansat, de aceea şansele la viaţă sunt mici. Este dramatic să vezi oameni care până ieri erau sănătoşi, pe picioarele lor, iar peste câteva luni nu mai sunt. Este vorba, în general, de oameni tineri, între 35 şi 55 de ani, oameni activi, cu familii”, a declarat doctorul Lucian Russu.

×
x close