Acum un deceniu, Thomas a primit 7.002 bitcoins ca recompensă pentru un video în care explica cum funcționează această criptomonedă, potrivit The New York Times.
În perioada în care a fost plătit, un Bitcoin oscila între 2 și 6 dolari. El a pus suma primită într-un portofel digital și a uitat de ea.
Acum, fiecare bitcoin valorează 34.000 de dolari, iar conținutul portofelului digital a ajuns la o valoare de peste 240 de milioane de dolari. Dar Thomas a uitat parola de acces către această avere și a pierdut, cu câțiva ani în urmă, bucațica de hârtie pe care notase parola în cauză.
El spune că a încercat cele mai folosite opt parole ale sale pentru a accesa hard-disk-ul său IronKey, dar nu a mers. Dispozitivul auto-criptează conținutul după 10 încercări greșite.
”Stau în pat și mă gândesc la asta. Apoi mă duc la calculator cu o nouă strategie, care nu merge, și sunt iar disperat”
Programatorul a declarat că a fost atras de Bitcoin la început pentru că se afla în afara controlului unei țări sau companii. În 2011, când locuia în Elveția, a primit 7.002 de criptomonede de la un fanatic Bitcoin timpuriu, ca recompensă pentru realizarea unui videoclip animat „Ce este Bitcoin?”, care a introdus mulți oameni în detaliile tehnologiei.
În acel an, a pierdut cheile digitale ale portofelului care deținea Bitcoin. De atunci, întrucât valoarea Bitcoin a crescut și a scăzut și el tot nu a putut pune mâna pe bani, Thomas a renunțat la ideea că oamenii ar trebui să fie propria lor bancă și să-și păstreze singuri banii.
După ce povestea lui Thomas a ajuns în atenția publică, Alex Stamos, expert în securitate cibernetică la Stanford Internet Observatory a spus că poate sparge parola în șase luni dacă Thomas îi va da 10% din averea digitală.
Potrivit companiei Chainalysis, aproximativ 20% din cele 18,5 milioane de bitcoins par să fie pierdute sau în ”portofele” blocate.
Bitcoin, un nou preț record! 40.000 de dolari pe unitate
Chiar săptămâna trecută, Bitcoin a ajuns la o noua valoare record, depășind pragul de 40.000 de dolari pentru o unitate. Creșterea vine pe fondul optimismul piețelor legate de certificarea victoriei lui Joe Biden în Statele Unite, după săptămâni în care criptomoneda a devenit tot mai puternică.
În primele zile din an, Bitcoin ajunsese la prețul record de 30.000 de dolari pe o unitate. După numai o săptămână, criptomoneda s-a scumpit cu 10.000 de dolari, atingând un nou prag-record în istoria sa.