“Bananele sunt bogate în fibre, potasiu şi magneziu şi conţin trei zaharuri naturale - glucoză, fructoză şi zaharoză – ele constituie o alternativă perfect sănătoasă la dulciurile din comerţ, care sunt pline de aditivi chimici şi zahăr. Fructele proaspete şi coapte pot regla nivelul de magneziu din corp, favorizând o recuperare rapidă după eforturi fizice sau mentale. Sunt consumate cu precădere de către sportivii de performanţă, în caz de efort fizic susţinut”, explică Denisa Zaharia, medic de familie, conform Adevărul.
Bananele, nerecomandate diabeticilor
Chiar dacă este un fruct sănătos, banana nu este indicată oricui. Persoanele cu diverse afecţiuni sunt sfătuite să le consume cu moderaţie sau chiar să le evite. Bananele nu sunt bune nici pentru diabetici. Nu sunt cu totul interzise, dar ar fi bine ca persoanele cu glicemie mare să le consume cât mai rar pentru că sunt pline de carbohidrați.
"Medicamentele beta-blocante prescrise pentru boli de inima pot provoca creşterea nivelurilor de potasiu din sânge. Alimentele bogate în potasiu ar trebui consumate cu moderaţie atunci când se iau beta-blocante. Prea mult potasiu poate fi dăunător pentru cei ai căror rinichi nu sunt pe deplin funcţionali. În cazul în care rinichii sunt în imposibilitatea de a elimina excesul de potasiu din sânge, consumul de potasiu în exces ar putea fi fatal", spune specialistul.
Banane verzi, galbene sau maro - care sunt cele mai sănătoase
Contrar părerii multora, cel mai bine este să consumăm bananele atunci când ele sunt aproape coapte sau coapte, în niciun caz să fie maronii, pentru că atunci vitaminele, mineralele şi fibrele din ele au cel mai scăzut nivel.
Medicul nutriţionist Simona Carniciu a postat pe pagina de Facebook o fotografie cu o banană aflată în cinci stadii ale coacerii, unde culoarea diferă. Bananele verzui sau incomplet coapte sunt o sursă bună de prebiotice pentru sănătatea intestinelor.
Bananele aproape coapte, galben-verzui, au un conţinut mare de fibre şi puţine zaharuri, iar cele coapte au un nivel mare de antioxidanţi şi un conţinut bun de fibre.
Când bananele devin foarte coapte şi încep să aibă pete maronii înseamnă că au cel mai redus nivel de vitamine şi minerale.
Iar când aceste fructe sunt deja maronii, adică supracoapte, e bine de ştiut că nivelul de zaharuri este maxim, iar nivelul de fibre, minim, aşa cum nu este indicat.