
O echipă internaţională de astronomi a descoperit o planetă care poate susţine viaţa. Totodată, ei au aflat că este mai aproape de Terra decât au crezut la începutul cercetărilor. "Super-Pământ", aşa cum a fost supranumită noua exoplanetă, orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui, la distanţa potrivită pentru formarea apei lichide pe suprafaţa sa.
"Super-Pământ", la 20 de ani-lumină de Terra
Detectată inițial în urmă cu doi ani de omul de știință de la Universitatea Oxford, dr. Michael Cretignier, existența planetei HD 20794 d a fost recent confirmată, în urma unei analize complexe a datelor colectate timp de mai bine de două decenii, relatează Space Daily.
"A fost un moment incredibil când noi am putut, în sfârşit, să confirmăm existenţa planetei. Având în vedere că semnalul iniţial a fost la limita de detecție a spectrografului, a existat întotdeauna o anumită incertitudine. Proximitatea sa relativă – la doar 20 de ani-lumină distanță – crește posibilitatea de a obţine imagini directe ale acesteia în viitoarele misiuni spațiale", a declarat astrofizicianul Michael Cretignier de la Universitatea Oxford, conform sursei citate.
Pentru a verifica semnalul, oamenii de ştiinţă au analizat măsurători precise, înregistrate de spectrograful HARPS timp de mai bine de 20 de ani, dar și ale succesorului său: ESPRESSO.
HD 20794 d are o masă de șase ori mai mare decât cea a Terrei
Numită de astronomi "HD 20794 d", aceasta are o masă de șase ori mai mare decât cea a Terrei. Potrivit informaţiilor oferite de oamenii de ştiinţă, noua exoplanetă orbitează o stea situată la doar 20 de ani-lumină distanță de Pământ.
Orbita ei o plasează în zona locuibilă, ceea ce înseamnă că ocupă o regiune în care apa lichidă ar putea exista pe suprafața sa, un criteriu esențial pentru viață așa cum o înțelegem, au mai scris cei de la Space Daily.
Calculele făcute de cercetători indică faptul că raza pe care o are HD 20794 d ar fi între 1,7 şi 2,1 ori mai mare decât cea a Pământului. Iar orbita sa – cu o durată de aproximativ 648 de zile – o duce exact în zona locuibilă a stelei.
Deşi, HD 20794 d pare o exoplanetă cu potențial pentru susținerea vieții, există numeroase necunoscute despre ea. Însă, astronomii de peste hotare cred că vor descoperi în curând mai multe informaţii despre "Super-Pământ".
Dr. Michael Creignier a identificat pentru prima dată "exoplaneta candidată" în 2022, în timp ce analiza datele înregistrate de spectrograful HARPS la Observatorul La Silla din Chile.