Persoanele care refolosesc sticlele de plastic se expun unei serii de compuși chimici și unor bacterii dăunătoare.
Spre exemplu, substanța Bisfenol A, care este utilizată pentru fabricarea sticlelor din plastic, dar și a ambalajelor mai flexibile pentru conserve, face parte din categoria substanțelor nocive cu potențial disruptiv endocrin, care alterează felul în care organismul produce hormonii.
Posibile Riscuri
În timpul fabricării plasticului, se utilizează o substanță chimică cunoscută sub numele de Bisfenol A, care are efecte dăunătoare asupra hormonilor sexuali, în special în cazul femeilor.
Citește și: Planta care conține mai mult calciu decât un litru de lapte. Este numită "antibioticul naturii"
Substanțele chimice din recipiente de plastic pot influența negativ ovulația și pot contribui la dezvoltarea tulburărilor hormonale sau la apariția cancerului.
Aceeași substanță este responsabilă pentru apariția unor probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, infertilitatea și atacurile de panică.
Un studiu recent sugerează că în aceste recipiente pot exista până la 80.000 de bacterii, motiv pentru care nu se recomandă contactul cu aceste substanțe dăunătoare.
În schimb, ar trebui să folosim recipiente concepute pentru refolosire, iar sticlele de plastic ar trebui utilizate o singură dată.
De asemenea, consumul apei din recipiente de plastic poate contribui la apariția migrenelor
Există posibilitatea eliberării de substanțe chimice cu potențial periculos în apă atunci când sticlele de plastic sunt expuse la căldură, ceea ce poate duce la degradarea stratului exterior al plasticului.
În plus, materialele plastice marcate cu codurile de reciclare 3 sau 7 pot elibera o substanță numită bisfenol A (BPA), în timp ce materialele plastice fără BPA pot elibera bisfenol S (BPS).
Atunci când aceste substanțe sunt ingerate în cantități mici, ele pot imita estrogenul și afecta funcționarea sistemului endocrin.
Studiile au arătat că expunerea la aceste substanțe este strâns legată de afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul sau astmul, la oameni.
Reutilizarea sticlelor de plastic poate expune indivizii la bacterii potențial dăunătoare
Spre deosebire de recipiente din sticlă, cele din plastic se pot descompune în timpul utilizării repetate. Astfel, microfisurile extrem de mici pot găzdui bacterii, cauzând răceli și gripă.
Chiar și după spălarea atentă a recipientelor, acestea rămân periculoase pentru sănătatea umană dacă sunt folosite în mod repetat și nu sunt eliminate.
Substanțele nocive din plastic pot crește riscul bolilor cardiovasculare și al problemelor circulatorii.
Studiile au arătat că persoanele expuse la niveluri ridicate de BPA prezintă un risc crescut de boli de inimă și afecțiuni circulatorii.
În plus, deoarece BPA și BPS pot imita estrogenul în sistemul circulator, nivelele ridicate ale hormonului pot stimula producția de proteine din plasmă, ceea ce poate duce la coagularea sângelui și, implicit, la complicații mai grave, precum afecțiuni cardiace și accident vascular cerebral, potrivit Sfatul Medicului.