Inima este, fără niciun dubiu, un organ vital și are rolul de a pompa sânge în tot organismul, transportând oxigenul și nutrienții către toate celulele și țesuturile din corp. Prin bătăile sale regulate, inima menține fluxul sanguin necesar, astfel încât toate organele să funcționeze optim, proces care contribuie eficient la echilibrul general al organismului. Pentru ca inima să-și îndeplinească ireproșabil această funcție vitală, contează foarte mult ca organismul să fie corect hidratat.
Rolul apei în organism nu este, așadar, unul peste care să treci cu vederea, ci are un impact uriaș asupra bunei funcționări a organismului, dar și asupra sănătății cardiovasculare. O hidratare adecvată ajută la reglarea tensiunii arteriale, îmbunătățește circulația sângelui și reduce riscul de boli de inimă.
Ce impact are apa asupra sănătății cardiovasculare?
Pentru că apa reușește să mențină volumul sanguin adecvat, tensiunea arterială rămâne în parametri optimi. Cu alte cuvinte, hidratarea corespunzătoare contribuie la o bună oxigenare a țesuturilor, ceea ce înseamnă că inima nu trebuie să pompeze la fel de puternic pentru a menține circulația, riscul de hipertensiune arterială fiind complet redus.
Sângele este format în principiu din apă, ceea ce înseamnă că pentru o vâscozitate optimă este important ca fiecare individ să se hidrateze în funcție de propriile necesități și greutate. De asemenea, cercetătorii au descoperit că apa consumată zilnic în cantitățile potrivite previne apariția aterosclerozei, pentru că nu permite acumularea de colesterol la nivelul arterelor.
După cum este bine cunoscut, atacul de cord și accidentul vascular cerebral au loc în momentul în care arterele se blochează sau se rup. Din fericire, mulțumită hidratării cu apă oligominerală, sângele devine mai fluid, circulă mai ușor prin vase și este mai puțin predispus la formarea de cheaguri, principalele responsabile de blocarea arterelor. În plus, pentru că este vorba despre o apă cu o cantitate echilibrată de minerale, contribuie la reglarea tensiunii arteriale, la menținerea ritmului cardiac normal și la relaxarea vaselor de sânge.
Trucuri pentru o hidratare corectă
Consumul de apă este important, însă există anumite persoane care, oricât de mult s-ar implica, nu pot bea necesarul zilnic. Un prim pont ar fi să o aromatizeze cu lămâie, limetă sau chiar portocale, pentru a se bucura de un gust mult mai plăcut. Pe lângă acestea se pot folosi și alte fructe, cum ar fi căpșunele sau pepenele verde.
Rutina este de ajutor pentru a preveni deshidratarea. Specialiștii recomandă ca, înainte de rutina de dimineață, de micul dejun sau de cafea, să se consume unul sau două pahare cu apă. Repetat în fiecare zi, acest obicei poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate, de la îmbunătățirea digestiei până la creșterea nivelului de energie.
Un alt truc de un real ajutor este consumul de alimente care au un conținut ridicat de apă, de regulă fructele și legumele. De exemplu, pepenele galben, pepenele roșu, salata, țelina și castraveții sunt alegeri excelente pentru a menține nivelul de hidratare a organismului pe tot parcursul zilei, mai ales în zilele călduroase sau după efort fizic.
Există numeroase aplicații inteligente care pot fi instalate pe smartphone-ul personal pentru a înregistra date despre sănătate, de la temperatura corpului și puls, până la calitatea somnului și cantitatea de apă consumată. Se pot activa și notificările care amintesc când ar fi bine să se ia o scurtă pauză de hidratare.
Cei care nu pot renunța la consumul de sucuri, le pot alterna cu apă oligominerală, astfel încât organismul să-și extragă o parte din mineralele necesare pentru o funcționare optimă, dar și pentru o sănătate cardiovasculară de fier.
Grija pentru sănătatea inimii începe din atenția acordată hidratării care contribuie semnificativ la prevenirea bolilor cardiovasculare. Un organism bine hidratat găzduiește o inimă puternică, ceea ce se reflectă într-o stare generală de bine și o viață fără probleme de sănătate.