Antena 3 CNN Life ANTENA3.RO LIVE. Despre furie, invidie și rușine, joi de la 15.00 cu Maria Coman și Loredana Latis

ANTENA3.RO LIVE. Despre furie, invidie și rușine, joi de la 15.00 cu Maria Coman și Loredana Latis

Maria Coman
4 minute de citit Publicat la 14:56 01 Iul 2021 Modificat la 15:25 01 Iul 2021
o_1f9guq1b51qpk1aq21jv01oljuhcb.jpg
Sursa foto: Antena 3

Emoții, gânduri, acțiuni, le trecem pe toate în revista mâine, la Antena 3 Live, la ora 15.00, împreună cu Loredana Latiș, Președinte Academia De Coaching din România. Una dintre cele mai tonice și pozitive persoane pe care le cunosc eu, sigur ne vom încarcă cu toții cu energie.

În primul rând trebuie să trăiești în prezent să îți dai seama că ai o emoție. Să recunoaștem că ceva ni se întâmplă. În interior, în exterior.

În al doilea rând, să acceptăm că acea emoție există. Și când o exprim să o exprim într-un mod sănătos. Este foarte important să scoatem presiunea din noi atunci când există. Să oprim acel om. Să spunem oamenilor din jurul nostru ce ni se întâmplă. Nu este nepoliticos, nu este un gest de slăbiciune.

Ceilalți pot creea niște contexte care să ne supere, să ne înfurie. Important e cum exprim acele trăiri. "Este mai ok să spun oprește-te, nu este ok ceea ce faci, eu m-am enervat și am nevoie de un timp să îmi reglez emoțiile."

Cum exprimăm emoțiile

Dacă este cineva de față, spun "Oprește-te. Acum eu simt acest lucru." Spui stop și ieși din abuz. Este primul pas. Oamenii în general minimalizează lucrurile acestea.

Important e să găsim calea cea mai sănătoasă de a le da drumul, de a le scoate din organismul nostru.

Este absolut normal să plângem, este că o terapie. Să ne dăm voie să plângem, să nu mai fim împietriți. Dacă înainte erai împietrit erai cel mai tare. Ești pur și simplu un mort viu și este păcat. Să ne deschide,, să iubim, să nu ne mai fie frică. Că o să ne trădeze, că o să ne abandoneze.

Bucuria o pierdem în dorința de a fi perfecți, de a fi puternici, mai ales că aceste motoare vin din copilărie, că le-am și moștenit.

Din păcate erau și la modă, erau tolerate de societate. Abuzurile la fel. Trebuie să acceptăm că avem aceste răni, că avem această cultură. Nu înseamnă că este bine sau e rău.

Consumul energetic a devenit foarte mare și dacă stai toată viață în a supraviețui, obosești. Când de fapt putem să schimbăm macazul, ne putem vindeca. În zilele noastre noi suntem binecuvântați față de părinții noștri.

Toata lumea are probleme

Fiecare dintre noi este mai mult sau mai puțin deranjat când primește o critică. 

Noi ca popor vrem, când suntem în școală, să învățăm tot și acolo se termină școală. 

Avem internetul și putem să învățăm orice, oricând și la orice vârstă.

Pentru copii, întrebarea de la părinți trebuie să fie "ce-ai învățat astăzi?", nu "ce notă ai luat?"

Pentru copii, întrebarea de la părinți trebuie să fie "ce-ai învățat astăzi?", nu "ce notă ai luat?". Competiția este cea mai mare tâmpenie în interiorul unei firme, familii, societăți.

Hai să învățăm în școală să exploreze. Să dezvoltăm competențe. Școală are nevoie să dezvolte competențe profesionale. Inclusiv elemente de coeziune, cum să formezi o echipa. Ar trebui la fiecare materie să se formeze grupuri, să lucreze în echipă.

Ar fi bine să se caute soluții să se reintroducă orele de educație fizică. Era o metodă de a socializa. Se făcea o echipa, se schimbau echipele. Nu mai pun că nici în familie nu vede ce e aia o echipa. De la EU la NOI e o cale cât Casa Poporului de mare. Și dacă nu știu adulții, cum să știe copiii?

Cheia succesului este colaborarea, nu este competiție. Competiție punctuală, e altceva. Dar nu în fiecare secundă să stea securea deasupra capului. Ajungem să devenim traumatizați.

Trebuie să dăm voie oamenilor să fie triști, să aibă emoții

Oamenii nu își dau seama și nu îi lasă pe alți oameni să își exprime tristețea. Vorbim despre o rană în spate și e păcat. Așa așa te raportezi și la bucurie. Viață plată, în loc să fie vie. Dacă n-am emoții, sunt moartă.

E anormal să nu ne mai lăsăm să simțim. Este ok tot eu să mă liniștesc, să spun că este în regulă. Poți să ieși din tine, să intrii în interiorul tău să spui că e ok și dacă nu mă place toată lumea. Nu contează. Și hai să mă simt și bine, este bonus.

Să vorbești în public este o competență. Înseamnă că se învață prin exercițiu. Dacă îmi doresc cu adevărat, pot să o învăț. Să luăm procesul învățării unul frumos, pasional. Nu să renunțăm dacă nu a ieșit din prima.

Să ne dăm voie să greșim

Să ne dăm voie să greșim. Să fiu conștientă că dacă încep ceva, nu o să fac perfect. Și când voi deveni un bun profesionist, nici atunci nu voi face perfect. Voi avea loc să îmbunătățesc.

Greșeala nu trebuie pedepsită. Ok, dacă este infracțiune e altceva. Dar o greșeală simplă nu trebuie pedepsită. Trebuie să încurajeze, să întrebe de ce a greșit, cum poate să facă mai bine data viitoare, să nu repete.

E nevoie să ne trezim pentru toate lucrurile astea, pentru că altfel trăim ca niște morți vii.

Antena 3 a lansat un nou proiect: “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Emisiunea are loc în fiecare joi, de la ora 15:00 LIVE pe antena3.ro şi pe https://www.facebook.com/Antena3Oficial/.

Arhiva emisiunilor poate fi găsită pe pagina de Youtube/antena3.ro.

×
Etichete: antena3.ro LIVE
x close