”S-au dat peste cap anotimpurile și ar trebui să ne gândim și de ce se întâmplă asta. Din punct de vedere al impactului pe care îl avem noi asupra climei e dezastru. Pe unele lucruri le-am putea schimba noi, lucruri mărunte, însă la altele suntem doar spectatori. În schimb am putea să avem un rol activ dacă ne-am implica mai mult și dacă am începe să vorbim despre asta. (...) Nu avem cum să ținem avioanele la sol, așa cum vrea Greta. (...) Îmi place Greta Thunberg fără să fiu de acord cu ea. Ea face un lucru extraordinar. Ne-a făcut pe toți să vorbim despre asta. Și mai e ceva: toți copiii o cunosc!”, a spus Adrian Mănuțiu.
”Ar trebui să încercăm să transferăm din presiunea de pe umărul consumatorului și să o pasăm asupra omului din industrie, care vinde marfa în acest plastic. (...) Sunt lucruri care țin de industrie, sunt lucruri care țin de noi, de consumatori. Efectele le vedem în schimbările climatice, în poluare. Aerul pe care îl respirăm, apa în care înotăm, apa pe care o bem. Cred că cuțitul a trecut demult de os”, a mai spus Adrian Măniuțiu, la Antena3.ro.
”E o dinamică, e pendulul care merge dintr-o extremă în alta”, spune Adrian Mănuțiu, arătând că nu este în regulă o atitudine care exclude total orice formă de consum de energie. ”Ne aflăm într-o extremă și ar fi o mare eroare să cădem în alta. (...) Dacă am face ce spune Greta, începând de mâine, așa cum cere ea, lumea s-ar opri. Ar intra in colaps”, a mai spus Mănuțiu.
Totodată, Adrian Măniuțiu arată că ceea ce face Greta acum extrem de bine este că pune degetul pe rană și aduce în discuție problema reală a poluării mediului.
”Acțiunile mici, însumate, au un impact fantastic. Cel mai greșit mit e că tu nu poți schimba nimic. E cel mai greșit lucru”, subliniază Adrian Măniuțiu.
Ce pot face companiile?
”Dacă vorbim de colectare, pe mine mă irită că mi se vinde ceva și apoi devine problema mea. Pui o taxă. Bine (...) Hai să impărțim costurile. Sunt de acord cu asta. Eu consum, ei produc. Să evităm extremele. Hai să împărțim”, mai spune Adrian Măniuțiu.
”În România se mișcă lucrurile, dar nu au vocea Gretei și nu sunt organizați. În București este un thinktank pe această problemă, sunt extrem de bine văzuți la nivel internațional. Și au un proiect pe eficiența energetică care vizează cinci școli din România. Ce poate să fie mai frumos decât să începi cu niște școli și să le arăți copiilor ce pot face în privința asta. Schimbi ceva palpabil”, a mai spus Adrian Măniuțiu.
În funcție de cât de mare e risipa, se poate economisi între 30 si 80% din factura la energia electrică.
Risipa de alimente
Adrian Măniuțiu a povestit modalitatea aleasă de un antreprenor promovat de un ONG extrem de apreciat, care încearcă să aducă în atenția publicului problema risipei alimentare: „Organizeaza petreceri uriașe, închide cate o strada și arată cum, cu bani și resurse putine, doar din mancare aruncată, hrănește până la 2-3 mii de oameni”.
Despre Programul România eficientă - E o asumare dintr-o zonă din care nu ne așteptam. E o dovadă de curaj și de îndreptare către viitor.
”Noi suntem în UE și ne considerăm o țară dezvoltată, deși suntem în curs de dezvoltare. Ce ar fi să ne ducem acum într-un oraș mai năpăstuit din România și să le spunem că de mâine absolut toți trebuie să folosească energia din panouri solare sau din eoliene?! Trebuie să facem pași spre chestiuni realiste.
(...) Probabil că, pentru a susține schimbarea în domeniul mediului, probabil că se vor produce scumpiri. Trebuie venit cu o schemă să vedem unde sunt gospodăriile unde românul are nevoie de ajutor și, în loc să acordăm subvenții la toată lumea, să acordăm ajutor substanțial acelor consumatori vulnerabili”, a mai spus Adrian Măniuțiu.
Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, „antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.