Antena 3 CNN Life ANTENA3.RO LIVE. Cum să ne schimbăm obiceiurile alimentare nesănătoase. Sfaturi de la nutriţionistul Anca Alungulesei

ANTENA3.RO LIVE. Cum să ne schimbăm obiceiurile alimentare nesănătoase. Sfaturi de la nutriţionistul Anca Alungulesei

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:41 24 Iun 2021 Modificat la 15:31 24 Iun 2021
o_1f8uugpsknnj11m9174d1otiffmb.jpg
Sursa foto: Antena 3

Practic, ne învaţă să ne schimbăm cu totul obiceiurile nesănătoase şi să nu ne mai întoarcem la ele. Despre mâncare bună şi care ne aduce ceva, nu despre mâncare goală, care ne îngraşă pur şi simplu. 

Sunt lucruri teoretic simple, pe care le facem noi mai complicate. 

„Psihodieta este o metodă integrativă de slăbit în care au am integrat mai multe instrumente care ne pot conduce cu adevărat spre succes. Evit să folosesc termenul de dietă. Doar când spui dietă, deja în mintea persoanei se activează acea imagine negativă despre ce înseamnă dietă. Și ce ănsemană dietă? Restricție, privare, înseamnă că vrei să faci ceva ce nu ai voie. Atunci când aparer aceadtă imagine, parcursul în dietă se încununează cu un potențial eșec. ”, spune Anca Alungulesei.

Anca Alungulesei spune că psihodieta se bazează pe neuroștiință.

„Psihodieta este o metodă integrativă de slăbit în care eu mă folosesc de instrumentele din neuroștiință și învăț persoanele cum să se poziționeze în primul rând când este vorba despre a ține o dietă, astfel încât să îi conducă către succes.”

Instintcul de a mânca, spune specialistul, este influențat de subconștient.

„Este complicat pentru că oferta este extrem de bogată. Oricât de mulți bani ai câștiga, toată lumea își permite să își cumpere mâncare. În momentul în care oferta este atât de bogată, și pentru toate buzunarele, persoanele sunt tentate să cumpere cât mai mult. Lucrurile acestea vin tot din zona de subconștient. Se activează modulul de supraviețuire. Noi venim dintr-o educație comunistă, care își lasă amprentele mult mai profund. Atunci, părinții noștri ne-au programat în ideea că atunci când mănânci restul lucrurilor nu mai contează.”

Perioada pandemiei, spune Anca Alungulesei, a favorizat mâncatul în exces.

„Noi nu am trăit niciodată o perioadă asemănătoare de când ne știm. Fiecare a trebuit să se descurce așa cum poate, iar majoritatea au găsit ca și instrument frigiderul. S-a activat acest modul de supraviețuire în care mintea persoanei are două variante: luptă sau fugi. Se întâmplă niște procese metabolice în momentul în care se activează cele două: digestia scade, imunitatea scade, sexualitatea scade, iar cortextul prefrontal se închide.”

Experiențele din copilărie, spune Anca Alungulesei, influențează alegerile alimentare viitoare.

„Este atât de important acest act de a învăța. Cumva îți schimbă viața. E foarte important să fim deschiși și să ne întoarcem în copilărie pentru că acolo găsim multe chei. Majoritatea dintre noi nu a avut oportunitatea de a alege. Faptul că eu nu mi-am exersat în copilărie puterea de a alege, nici nu am puterea de a-mi asuma responsabilitatea alegerilor mele. Eu ajung un adult care voi da vina pe exterior pentru nereușitele mele și asta se aplică și când vine vorba de mâncare.”

×
Parteneri
x close