Depășirea cu mai mult de 10 km/h a vitezei maxime stabilite pentru un tronson de drum se sancționează cu amendă.
Cei care depășesc viteza limită cu peste 50 km/h se aleg nu doar cu amendă, ci și cu suspendarea permisului de conducere.
În majoritatea cazurilor, sancțiunea se aplică pe loc de agentul de la poliția rutieră. Există însă și cazuri când șoferii primesc amenda acasă.
În acest caz, poliția analizează imaginile video, identifică numărul de înmatriculare în baza de date și trimite proprietarului vehiculului o notificare. Prin aceasta, posesorul mașinii este înștiințat cu privire la data și localitatea în care mașina sa a fost înregistrată de aparatul radar circulând cu o viteză peste limita maximă admisă.
După ce scrisoarea este primită, proprietarul este obligat să transmită poliției cine se afla la volan în momentul acela.
Odată ce autoritățile au stabilit și acest lucru, pe numele persoanei respective se emite o citație. Sau se întocmește amenda care este transmisă prin poștă.
Ținând cont de complexitatea procedurii, amenda pentru radar va fi primită acasă în cel mult 6 luni de la data înregistrării sancțiunii.
Cum poți scăpa de amendă
În cazul în care șoferul consideră că nu a încălcat legea, are dreptul de a contesta sancțiunea în instanță. Astfel, acesta va scăpa, cel puțin temporar, de plata amenzii. Iar în cazul în care instanța hotărăște că șoferul are dreptate, procesul verbal de constatare a contravenției sau infracțiunii se anulează.
O altă variantă de a nu plăti amenda este prescrierea acesteia.
„Dreptul organului de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept”, se precizează în Art 215 din codul de procedură fiscală, potrivit Promotor.
Acest lucru se va aplica însă doar în cazul în care statul nu deschide, în termen de 5 ani, procedură de executare silită a amenzii. Sau dacă pe numele șoferului nu există niciun bun care să poată fi executat silit.