Antena 3 CNN Life Amenajarea garsonierei: sfaturi pentru maximizarea spațiului

Amenajarea garsonierei: sfaturi pentru maximizarea spațiului

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 14:48 23 Mar 2022 Modificat la 14:48 23 Mar 2022
amenajarea garsonierei sfaturi pentru maximizarea spatiului
Amenajarea garsonierei: sfaturi pentru maximizarea spațiului Sursa foto: Shutterstock

Uneori, pare imposibil să nu te sufoci într-o singură cameră mică. Soluția, însă, poate fi rezumată în două cuvinte: optimizarea spațiului. Provocarea este de a proiecta diferitele spații de locuit în aceeași cameră, pentru a reuși o îmbinare perfectă între zona de dormit, partea de bucătărie, camera de zi și chiar un spațiu de lucru. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta în acest sens.

Alege piesele de mobilier potrivite

Atunci când vine vorba despre o locuință de dimensiuni mici, mobilierul masiv, cu aspect greoi, ar trebui evitat. Alege un stil mai ușor, mai aerisit, precum cel din metal sau lemn cât mai deschis la culoare sau, de ce nu, din sticlă. Dacă optezi pentru o culoare apropiata de cea a pereților, mobilierul tău va fi mai discret. Depozitarea este principala problemă, iar acest tip de mobilier tinde să aglomereze spațiul. Joacă-te cu spațiul disponibil și creează sau achiziționează piese de mobilier pe măsura lui.

Alege soluții ingenioase și creative. De exemplu, o garsonieră va avea un hol de intrare destul de mic. Optează pentru două dulapuri pentru pantofi. Pe unul folosește-l pentru a depozita pantofi, iar pe celălalt, pentru a organiza, de exemplu, fulare, căciuli, mănuși sau chiar genți. Din această perspectivă, un pantofar de hol bine ales este o soluție potrivită pentru spații mici, iar pe lângă funcționalitate, are și alte avantaje:

  • este ușor de montat;

  • are dimensiuni compacte;

  • are capacitate mare de stocare;

  • are un preț avantajos;

  • găsești o gamă largă de stiluri, culori și materiale;

  • este rezistent și durabil.

Așadar, nu ezita să dai o funcționalitate nouă pieselor de mobilier. După cum ai văzut, poți alege pantofare de hol pentru a-ti ordona casa mai rapid.

Aranjează și optimizează zona de zi și de dormit

În general, într-o garsonieră, zona de dormit și camera de zi sunt combinate. Pentru a optimiza cât mai mult spațiul, depozitarea trebuie să fie omniprezentă, fie folosind spațiul vertical al pereților, fie utilizând zonele de sub mobilier sau birou, fie prin etajere care să despartă camera în funcție de funcționalitate. Pentru a crea iluzia de spațiu, optează pentru tonuri neutre și deschise în ceea ce privește piesele de mobilier, dar și culorile alese pentru pereți, podea sau decor.

Canapeaua extensibilă este una dintre cele mai potrivite soluții pentru o garsonieră. Aceasta poate fi deschisă și închisă fără efort și poate fi, în sine, o soluție pentru a delimita spațiul camerei. De asemenea, poți opta pentru un pat, dar pe care să-l poți face să dispară, ascunzându-l sub o platformă. Aceasta din urmă, destul de adâncă, ascunde ⅔ din pat. Partea vizibilă devine, astfel, o canapea, în timpul zilei, și pat, în timpul nopții. Spațiul de deasupra platformei poate fi prevăzut cu dulapuri de depozitare pentru haine sau cu o bibliotecă - eficient și practic.

Alege soluții istețe pentru bucătăria ta

Optează pentru o insulă de bucătărie hibrid, care să completeze decorul și să acționeze ca o separare între zona de luat masa și camera de zi. Dacă spațiul are dimensiuni reduse, insula poate fi folosită ca masă și poate ascunde, pe partea dinspre bucătărie, obiectele și aparatura electrocasnică sau spațiile de depozitare.

Astăzi, există diverse soluții special concepute pentru spații mici, pentru a optimiza depozitarea în funcție de configurația unei încăperi:

  • dulapuri coloane, echipate cu un sistem rotativ care permite accesul facil la produsele depozitate;

  • dulapuri de colț sau suspendate, care folosesc întreaga suprafață pentru o depozitare optimă;

  • accesorii de rafturi sau sertare, pentru a utiliza pe deplin tot spațiul;

  • aparate electrocasnice compacte, slim.

Proiectează o baie care economisește spațiu

Într-o garsonieră, baia este adesea echipată cu cabină de duș, deși nici cada nu este incompatibilă cu un spațiu mic. Dacă alegi un duș, optează pentru unul minimalist, cu un perete de sticlă. O perdea de duș nu este tocmai cea mai bună alegere. Dacă dorești o cadă, optează pentru una cu o mască prevăzută cu sertare, pentru spații suplimentare de depozitare. Alege un lavoar suspendat sau unul cu o baza suspendată.

Tonurile deschise și neutre, precum cele de gri și alb, dau senzația de spațiu, dar tonurile mai închise aduc o latură șic și elegantă. Niciuna dintre variante nu este greșită. Optează, însă, pentru o oglindă de dimensiuni mari și rafturi suspendate deschise.

Alege culorile și obiectele decorative și de iluminat potrivite

Alege culori deschise, neutre și atemporale pentru pereți, pentru a mări vizual camera și a nu o supraîncărca. Păstrează petele de culoare pentru detalii precum pernuțele decorative, lenjeria de pat, plantele, diversele accesorii. Alege perdele și draperii din materiale naturale, deschise la culoare, pentru un plus de luminozitate.

Dacă spațiul camerei nu are suficientă lumină naturală, nu ezita să utilizezi diferite tipuri de iluminat, astfel încât nicio zonă a încăperii să nu rămână în umbră: aplice pentru pereți, suspensii, poate un lampadar cu un design mai special pentru colțul camerei. Nu uita că sursele de iluminat pot fi, în sine, și obiecte decorative, care se pot armoniza cu orice stil de design ai alege pentru locuința ta. Spoturile și ghirlandele luminoase sunt recomandate pentru iluminarea unei zone bine delimitate, precum rafturile suspendate sau o nișă din perete.

O garsonieră nu este ușor de amenajat, mai ales când vine vorba de proiectarea unei zone de dormit, a uneia de zi și a unei bucătării, într-un spațiu de dimensiuni reduse. Dar, cu astfel de sfaturi, puțină creativitate și inventivitate, îți poți amenaja locuința eficient și cu succes, pentru a te bucura pe deplin de ea.

×
x close