Un studiu al Universității din Michigan a apărut pe primele pagini ale celor mai importante ziare din lume după ce a demonstrat faptul că brânza produce aceleași efecte cu narcoticele din clasa A.
Poate sună puțin exagerat, însă, o analiză mai atentă a studiului a relevat faptul că există ceva mai mult decât un simplu titlu senzaționalist.
Atfel, studiul sugerează că motivul pentru care brânza dă atât de mare dependență este cazeina, o moleculă complexă de proteine care, odată descompusă în timpul digestiei, declanșează receptorii opioizi ai creierului într-un mod foarte asemănător cu cocaina și heroina, scrie twistedfood.co.uk.
În timpul digestiei, cazeină eliberează substanţe halucinogene numite cazomorfine
În ciuda faptului că această proteină să găsește în toate produsele lactate, există un motiv pentru care brânza este atât de puternic opioidă. Și anume faptul că, pentru 1 kilogram de brânză este nevoie de aproximativ 10 litri de lapte. Astfel că, această proteină va fi mult mai concentrată în brânză decât în lapte.
În timpul digestiei, respectiva cazeină eliberează nişte substanţe halucinogene numite cazomorfine. Mai mult decât atât, în compoziţia ei mai există o substanţă chimică cu nume complicat - feniletilamină - care este asemănătoare amfetaminei. Ceea ce nu face decât să adâncească dependenţa.