Antena 3 CNN Life Alimentele care pot reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2: „Studiul confirmă impactul pozitiv pe un eșantion mare”

Alimentele care pot reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2: „Studiul confirmă impactul pozitiv pe un eșantion mare”

R.M.
1 minut de citit Publicat la 07:00 22 Feb 2025 Modificat la 08:34 22 Feb 2025
alimente sanatoase
Un nou studiu arată care sunt alimentele benefice pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2 / sursă foto: Getty Images

Un nou studiu realizat pe un eșantion de 6.000 de persoane din Brazilia arată că o alimentație bogată în fructe precum strugurii, căpșunele, portocalele, dar și în ciocolată, vin și cafea, poate reduce riscul de sindrom metabolic cu până la 23%. Cercetarea, publicată în Journal of Nutrition, este cea mai amplă desfășurată până acum pe acest subiect.

Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care, atunci când apar împreună, cresc riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și alte probleme de sănătate grave.

Cercetătorii au descoperit că polifenolii – compuși antioxidanți și antiinflamatori care se găsesc în alimentele menționate – pot avea un rol protector împotriva acestor probleme, potrivit medicalxpress.com.

„Este o veste bună pentru cei care iubesc fructele, ciocolata, cafeaua și vinul. Deși efectele benefice ale polifenolilor erau deja cunoscute, acesta este primul studiu care confirmă impactul lor pozitiv pe un eșantion atât de mare și pe o perioadă atât de lungă”, a declarat Isabela Benseñor, profesor la Universitatea din São Paulo și coautoare a studiului.

Sindromul metabolic a devenit o problemă globală

Analiza a fost realizată pe baza datelor dintr-un studiu amplu privind sănătatea adulților brazilieni, desfășurat din 2008.

„Constatările noastre din acest studiu nu lasă loc de îndoială: promovarea dietelor bogate în polifenoli poate fi o strategie valoroasă pentru reducerea riscului de boli cardiometabolice și prevenirea sindromului metabolic”, a mai declarat Isabela Benseñor.

Analiza a fost efectuată la Școala de Științe Farmaceutice a aceleiași universități (FCF-USP) ca parte a cercetării postdoctorale a Renatei Carnaúba.

Dintre cei 6.378 de participanți evaluați, 2.031 au dezvoltat sindrom metabolic. Cercetătorii au în vedere efectuarea unor studii suplimentare pentru a înțelege mai bine modul în care polifenolii ajută organismul, inclusiv influența lor asupra microbiomului intestinal.

În ultimii ani, sindromul metabolic a devenit o problemă globală în creștere.

În Brazilia, prevalența acestuia a crescut de la 29,6% în 2013 la 33% în 2022.

Specialiștii consideră că promovarea unei diete bogate în polifenoli ar putea fi o strategie eficientă pentru prevenirea acestui sindrom și reducerea riscului de boli cardiovasculare.

×
x close