Aceste grupe de alimente vă pot împiedica să slăbiți sau să ajungeți la greutatea mult dorită.
1. Carnea procesată
Pe de o parte, cărnurile procesate ca șunca de curcan, porc sau vită sunt o gustare rapidă și parte din dieta bogată în proteine celor care vor să facă mușchi. Dar accesibilitate nu înseamnă necesar sănătate, ceea ce este cazul cu ele.
Pe lângă că sunt asociate cu cancer (datorită conținutului mare de carcinogene), colesterol mare și boli de inimă, cărnurile procesate nu sunt bune nici pentru slăbire. Procesarea lor înseamnă sodiu în exces, care duce la retenție de apă, balonare și imposibilitate de a da jos kilograme.
Dacă vă plac carnea, puiul sau peștele, optați pentru cele provenite de la animale hrănite cu iarbă, sălbatice, organice și fără hormoni sau antibiotice de la fermele locale sau magazinele specializate. Calitatea este de cea mai mare importanță la proteinele animale, Sănătatea este o investiție, așa că veți beneficia mai târziu dacă veți plăti mai mult acum, informează HotNews.ro.
Cea mai cunoscută este carnea roşie în cancerele colorectale şi de aceea lumea are tendinţa să refuze să mai consume carne
”Aici ne referim la un consum crescut de populaţia României nu este astfel de consumatoare. La carne roşie intră în special carnea de vită, vânatul, carnea grasă de porc, precum şi mezelurile, adică toate acele cărnuri care sunt foarte procesate industrial.
Uneori şi un consum exagerat de anumite fructe şi legume pot duce la cancerul de sân. Ar trebui să se reducă consumul de fructe şi legume roşii, respectiv ardeii roşii şi portocalii, morovocul, fructele de pădure. Până în 100-150 de grame pe zi este mai mult decât de suficient, dar trebuie să luăm în considerare că un morcov are cam 100 de grame” a spus medicul Mara Popescu la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea”.
2. Granola
Problema cu granola din magazine este conținutul de zahăr și nivelul de procesare. În prezent există un consens general că zahărul nu aduce nimic pozitiv pentru circumferința taliei și sănătate. Nu este un macro- sau micronutrient, așa că nu există o nevoie fiziologică. Iar consumul excesiv de zahăr este unul din principalii factori ai îngrășării.
În al doilea rând, alimente procesate înseamnă termen mai lung pentru consum, dar și enzime prețioase distruse, deci dificultate în digestie și metabolizare. Așa că, deși granola poate fi considerată un aliment sănătos, nu va fi o decizie bună dacă nu alegeți o marcă reputată pentru produse din cereale integrale, germinate, cu puțin zahăr și procesare minimă.
3. Produsele lactate
Tradițional, laptele, brânza proaspătă și iaurtul au fost principala sursă de proteine și grăsimi pentru multe popoare din toată lumea. Iar pentru unele încă sunt. Dar aici vorbim despre oferta de lactate din societățile ai căror oameni cumpără aceste alimente de la băcănie, nu de la fermele locale.
Problema principală cu lactatele industrializate este calitatea. Multe au fost pasteurizate și omogenizate din rațiuni de siguranță, dar mulți nutrienți sunt pierduți astfel. De asemenea, chimicale, hormoni și antibiotice au devenit tot mai comune în lactate.
Cealaltă problemă este factorul digestibilitate. Din moment ce tipul de grăsime prezent în lapte, brânză și iaurt constă în acizi grași cu lanț lung, organismul și sistemul digestiv vor avea nevoie de mai mult timp pentru a o transforma în energie. Un sistem digestiv mai slab sau absența unor bacterii digestive bune vor face și mai dificilă digestia.
Laptele, benefic numai pentru copiii sub 6 ani. De ce este dăunător pentru adulţi
''Lactatele sunt bune pentru organism, dar într-o cantitate limitată şi nu zilnic. Aici trebuie să vorbim de două categorii complet diferite: lapte şi produse lactate. Laptele este un aliment care pentru unii este delicios, iar pentru ceilalaţi este benefic şi vorbesc de ceilalţi, copiii sub şase ani care au enzima care digeră laptele. Celelalte persoane, peste şase ani, beau lapte numai de plăcere, dar trebuie să ţină cont, dacă au şi alţi factori de risc poate să crească foarte mult colesterolul în sânge, iar apoi apare o cascadă de probleme: obezitate, boli cardiovasculare, risc de infarct miocardic, risc de accdident vascular cerebral. Asta dacă facem un obicei de a consuma zilnic lapte. Laptele, în proporţia în care este consumat, poate să aibă influenţă asupra metabolismului
Cealaltă categorie de produse lactate, adică tot ce înseamnă derivat din lapte: iaurtul, kefirul care conţin probiotice au şi un efect foarte bun asupra metabolismului, pentru că metabolismul porneşte din intestin şi dacă avem o floră intestinală sănătoasă, atunci cu siguranţă avem un metabolism bun'', a spus dr. Simona Carnici, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.