Antena 3 CNN Life Alimentul care combate depresia și te face să te simți mai fericit. Merge bine cu berea

Alimentul care combate depresia și te face să te simți mai fericit. Merge bine cu berea

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 14:00 16 Aug 2023 Modificat la 14:00 16 Aug 2023
bere
Alimentul care combate depresia și te face să te simți mai fericit. Merge bine cu berea Sursa foto: Getty Images I AzmanL

Conform unor studii recente, consumul zilnic de fructe oleaginoase poate diminua riscul de depresie cu 17%.

Cercetătorii spanioli au identificat antioxidanții prezenți în acestea, care sunt consumați frecvent în asociere cu berea, ca având capacitatea de a proteja creierul.

Citește și: Fructele care îngrașă mai mult decât prăjiturile și dulciurile. Sunt interzise în cura de slăbire

Bruno Bizzozero-Peroni, de la Universitatea Castilla-La Mancha din Spania, subliniază: "Rezultatele noastre subliniază un alt potențial beneficiu al consumului de fructe oleaginoase".

Cel mai recent studiu, publicat în revista "Elsevier Clinical Nutrition", a analizat impactul consumului de nuci asupra susceptibilității indivizilor de a dezvolta o boală, potrivit Science Direct.

Oamenii de știință au investigat informațiile colectate de la 13.504 indivizi din Marea Britanie, având în medie 57 de ani, și au monitorizat prezența diagnosticului de depresie sau utilizarea antidepresivelor în cazul lor.

Regimul alimentar al acestora a fost supravegheat în intervalul 2007-2012. Variațiile de oleaginoase consumate au inclus migdale nesărate, sărate și prăjite, caju, fistic și alune.

Cei care au consumat zilnic o cantitate de aproximativ 30 de grame de nuci, echivalentul unei mâini, au prezentat o incidență mai redusă a depresiei în comparație cu cei care au consumat cantități mai mici sau deloc.

Bizzozero-Peroni a menționat că proprietățile antiinflamatorii și antioxidante legate de compoziția nutrițională a nucilor joacă un rol semnificativ în reducerea riscului de depresie.

De asemenea, el a explicat că fructele oleaginoase sunt bogate în aminoacizi precum arginina, glutamina, serina și triptofan, iar nivelurile mai scăzute ale acestor aminoacizi sunt corelate cu apariția depresiei.

Beneficiile consumului de oleaginoase

Consumul frecvent de oleaginoase poate aduce beneficii dezvoltării cognitive a adolescenţilor şi poate contribui la maturizarea lor psihologică. Acestea sunt câteva dintre concluziile unui nou studiu realizat de Institutul de Cercetare în Sănătate "Pere Virgili" şi Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona.

Rezultatele studiului arată că adolescenții care au consumat nuci timp de cel puțin 100 de zile (nu neapărat consecutive) au prezentat îmbunătățiri în ceea ce privește capacitatea de concentrare și inteligența.

De asemenea, s-a observat o îmbunătățire semnificativă a comportamentului în clasă la copiii cu simptome de hiperactivitate.

Cercetătorii au constatat că nucile sunt o sursă bogată de acid gras alfa-linolenic, un tip de omega 3 cu rol esențial în dezvoltarea creierului, în special în această etapă a vieții.

Consumul regulat de nuci poate influența pozitiv sănătatea mintală a adolescenților și poate contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire celulară, conform altor studii.

×
x close