Parcarea reprezintă de multe ori motiv de scandal pe străzile din România. În special dacă mașinile sunt parcate pe trotuarele din fața locuințelor. În acest caz, majoritatea proprietarilor sunt adesea deranjați de faptul că alți șoferi parchează în fața caselor lor.
Mai mult decât atât, de multe ori, pe pereții sau pe gardurile imobilelor apar semne care interzic parcarea. Însă, potrivit legii, trotuarul din fața unei locuințe aparține domeniului public. Pentru a se afla în proprietate privată, beneficiarul ar trebui să plătească impozit la primărie pentru suprafața respectivă.
Locurile de parcare închiriate
La primărie există însă posibilitatea de a închiria un loc de parcare. În acest caz, doar cel care plătește taxa are dreptul să parcheze pe locul respectiv. Însă, atenție, primăria trebuie să marcheze și să delimiteze spațiul respectiv de parcare. Totodată, persoanele care închiriază un loc de parcare vor primi o pancartă specială care va conține numărul de înmatriculare al autovehiculului, dar și numărul autorizației de închiriere. În unele situații, primăria poate monta chiar un blocator.
Cu alte cuvinte, proprietarul locuinței nu este proprietar și pe spațiul verde sau pe trotuarul din fața casei.
În ce situații parcarea pe trotuar este interzisă
„Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul. Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai. Regula aceasta se aplică indiferent dacă cel care a parcat e proprietarul casei sau altă persoană”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.
Șoferii trebuie să fie atenți în momentul în care parchează să lase un spațiu de 1 metru pentru trecerea pietonilor.
Atenție însă, trebuie ținut cont și de regulile stabilite de administrațiile locale. Și asta deoarece unele consilii locale au interzis parcarea pe trotuar sau în alte zone neamenajate în acest sens.