Antena 3 CNN Life Ai fost prins cu alcool sau droguri la volan după iunie 2024? Află ce se întâmplă

Ai fost prins cu alcool sau droguri la volan după iunie 2024? Află ce se întâmplă

3 minute de citit Publicat la 16:46 29 Aug 2024 Modificat la 10:16 30 Aug 2024
alcool la volan
În data de 31 mai 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 172/2024. Foto: Getty Images

În data de 31 mai 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 172/2024, care modifică Codul penal în ceea ce privește infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a drogurilor, precum și pedepsele complementare, cele care se aplică pe lângă condamnarea stabilită de instanță.

Astfel, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi se va aplica, în cazul dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță, pentru o perioadă cuprinsă între unu și zece ani. Așadar, cei cărora li suspendă dreptul de a conduce vehicule vor putea rămâne fără permis timp de până la zece ani.

Echipa de avocați din spatele avoalcool.ro a detaliat sancțiunile actuale și neconcordanțele legislative în privința infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a drogurilor, aducând în discuție imposibilitatea de a mai fi pronunțată o soluție constând în amânarea aplicării pedepsei, respectiv a amenzii penale, de către organele judiciare, de unde rezultă o certitudine în sensul anulării permisului de conducere pentru toți șoferii care au fost depistați în trafic cu alcool sau droguri la volan după 3 iunie 2024.

Potrivit avocaților avoalcool.ro, odată cu modificarea Codului penal sub aspectul infracțiunii de alcool sau droguri la volan, putem vorbi despre o interdicție legală care cade în sarcina organelor judiciare de a mai pronunța o soluție constând în amânarea aplicării pedepsei, soluție cunoscută în mediul social drept aceea care permite restituirea permisului de conducere la finalizarea procesului. Prin urmare, din punct de vedere practic, nu teoretic, nu mai există nicio soluție care îi permite judecătorului să pronunțe o hotărâre prin care șoferul să își recapete dreptul de a conduce cu efect imediat.

Cum fiecare modificare are lacunele ei, avocații avoalcool.ro vorbesc despre o anomalie legislativă, și anume că, strict din punct de vedere teoretic, legislația penală prevede posibilitatea de a fi dispusă de către procuror o soluție constând în renunțarea la urmărirea penală sau de către judecător o soluție constând în renunțarea la aplicarea pedepsei, în ambele situații șoferul putând să își recapete permisul de conducere cu caracter imediat, însă practica judiciară nu îmbrățișează astfel de soluții în privința alcoolului sau drogurilor la volan. Prin urmare, cadrul legal există pentru pedepse ce conduc la recuperarea permisului de conducere, însă nu sunt aplicate în această materie.

A doua modificare relevantă constă în eliminarea din textul legal a posibilității de a mai fi aplicată o pedeapsă constând în amendă penală, ca alternativă la pedeapsa închisorii.

Până acum, pedeapsa cu închisoarea era alternativă cu amenda penală, însă amenda a dispărut din textul de lege ca urmare a Legii 172/2024. Astfel, în prezent, oricine săvârșește infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a drogurilor va fi pedepsit cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi.

A treia modificare relevantă constă in obligația instituită în sarcina organelor judiciare ca, pe lângă pedeapsa principală aplicată, adică închisoare, care poate fi suspendată sub supraveghere (așa-zisa pedeapsă cu suspendare), să aplice interzicerea unor drepturi.

Astfel, pe lângă condamnare, instanța va putea stabili, în cazul celor prinși beți (cu alcoolemie de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge) sau drogați la volan, interdicția de a mai conduce vehicule timp de până la zece ani.

Potrivit avocaților avoalcool.ro, legea, în forma ei actuală, nu obligă judecătorul să aplice interdicția de a conduce, iar cu atât mai puțin perioada maximă de 10 ani. Rezultă că judecătorul poate alege orice altă interdicție din Codul penal spre a fi aplicată ori poate aplica interdicția de a conduce, însă pe o perioadă mai mică.

Cum fiecare situație are particularitățile ei, recomandarea specialiștilor în domeniu este ca fiecare șofer care se confruntă cu astfel de probleme să apeleze la sprijin juridic de specialitate. De regulă, cei depistați în trafic sub influență și care se confruntă cu problema dosarului penal, caută pe Google avocat alcool la volan sau avocat droguri la volan, însă orice alternativă de căutare este binevenită.

În concluzie, în România, spre deosebire de alte țări, nu se tolerează consumul de alcool la volan. Cu toate acestea, există sancțiuni și măsuri diferite care pot fi aplicate în funcție de gradul de alcoolemie depistat.  Un lucru este cert însă: fiecare șofer prins cu o îmbibație alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge sau sub influența drogurilor la volan, va fi condamnat la pedeapsa închisorii, fie ea suspendată sub supraveghere, lucru care va avea drept consecință anularea permisului de conducere, iar în plus, se poate alege și cu o interdicție de a mai conduce pe o perioadă de până la 10 ani.

×
x close