Antena 3 CNN Life Valurile de căldură devin mai lungi și mai brutale. Iată de ce aerul condiționat nu vă mai poate salva

Valurile de căldură devin mai lungi și mai brutale. Iată de ce aerul condiționat nu vă mai poate salva

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 07:00 09 Iul 2024 Modificat la 07:00 09 Iul 2024
gwtty
Creşterea temperaturilor şi a cererii pentru aer condiţionat provoacă un exces în consumul de electricitate. Sursă foto: Getty Images

Odată cu instalarea caniculei și utilizarea intensă a aparatelor de aer condiționat, rețelele de electricitate încep să cedeze.

Creşterea temperaturilor şi a cererii pentru aer condiţionat provoacă un exces în consumul de electricitate.

Căldura poate afecta organele vitale și poate provoca epuizare termică, insolație și chiar moarte. Dacă curentul se întrerupe când este foarte frig, oamenii pot adăuga straturi, pot face focuri și se pot ghemui.

„Dacă este caniculă, există o singură modalitate de a se răci, și aceasta este cu electricitate”, a spus Michael Webber, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Texas din Austin, potrivit CNN.

În cele din urmă, „suntem vulnerabili pentru că ne-am construit viața în jurul aerului condiționat”, a spus Webber, trăind în locuri în care viața ar fi imposibilă fără el.

Fenomenele extreme, precum uragane, inundațiile catostrofale și vânturile puternice pot provoca pene de curent masive.

Combinația dintre un uragan, un val de căldură și o întrerupere a curentului de mai multe zile este un scenariu de coșmar, dar este unul care va deveni mai comun pe măsură ce oamenii continuă să încălzească planeta, alimentând vremea extremă devastatoare. Este un adevăr inconfortabil despre vulnerabilitatea protecției supreme a umanității împotriva căldurii: aerul condiționat.

Aerul condiționat este departe de a fi perfect. Consumă energie electrică, cea mai mare parte provenind din combustibilii fosili pentru încălzirea planetei, ceea ce înseamnă că exacerbează însăși problema pe care o atenuează. În plus, este disponibil doar pentru cei care își permit, lărgind și mai mult inegalitatea socială.

Este însă și o soluție împotriva căldurii din ce în ce mai brutale. Permite oamenilor să trăiască în locuri unde temperaturile se apropie de limitele supraviețuirii și unde căldura extremă persistă chiar și noaptea .

Cererea de aer condiționat este în creștere excesivă, estimându-se că se va tripla la nivel mondial până în 2050, pe măsură ce temperaturile globale cresc și veniturile cresc.

Problema este că, fără electricitate, accesul la aer condiționat nu va fi posibil, iar rețele electrice încep să cedeze din cauza vremii extreme din ce în ce mai frecvente și a cererii crescute de aer condiționat.

×
x close