Antena 3 CNN Life Adrian Hădean desființează mâncarea comandată: ”Aş numi-o nutreţ livrabil, cu tot respectul pentru nutreţ”. Cum ne pot îmbolnăvi aceste preparate

Adrian Hădean desființează mâncarea comandată: ”Aş numi-o nutreţ livrabil, cu tot respectul pentru nutreţ”. Cum ne pot îmbolnăvi aceste preparate

Maria Teodorescu
2 minute de citit Publicat la 22:30 07 Aug 2020 Modificat la 22:30 07 Aug 2020
o_1ef4rg9qo1817jq71mlh19e114f2b.jpg
Sursa foto: Facebook

”Gura bate guru. Serios. În sensul în care-i greu să înveţi pe cineva cât e flămând, şi de 100 de ori mai greu să înveţi pe cineva care-i sătul. Asta am observat pe pielea mea, motiv pentru care încerc să mă ţin mereu între ele, nici sătul, nici prea flămând, doar cât să am destulă atenţie liberă de instinctul de supravieţuire.

Ceea ce-i tot mai rar în lumea noastră guvernată de lene, de lipsa asumării statutului de om, de frici desenate-n tuşe tot mai groase şi mai stridente. Cum am ajuns aici? Posibil şi din cauza aplicaţiilor care mijlocesc vânzarea mâncării.”, scrie Adrian Hădean pe Facebook.

De ce nu e bine să comandăm mâncare prin aplicații

Bucătarul atrage atenția asupra celor care s-au îmbogățit în timpul pandemiei după ce au creat aplicații de livrare a mâncării.

”Cine a simţit că oamenii ar da oricât de puţin să mănânce căcaturi în vreme ce alţii ar da oricât de mult ca să le vândă, a investit masiv în aplicaţii de livrat mâncare. Care nu-s rele, în sine, dar care, suprapuse peste tot ce înseamnă societatea modernă cunoscută de noi, transformă omenirea încet, dar sigur, într-o mare de guri alimentate la buton.”, susține Hădean.

Adrian Hădean desființează mâncarea comandată: ”Aş numi-o nutreţ livrabil, cu tot respectul pentru nutreţ”

Cunoscutul bucătar atrage atenția că mâncarea comandată este echivalentul ”nutrețului livrabil” și explică și de ce.

”Apeşi un buton şi capeţi în schimb promisiunea că într-o oră vei mânca mâncare caldă. Da’ eu nu aş mai numi-o mâncare. Aş numi-o nutreţ livrabil, cu tot respectul pentru nutreţ. 
Şi o să vă spun de ce. Orice trebuie să fie cald, în 5 minute nu va mai fi la fel de cald. Orice trebuie să fie rece, în 5 minute nu va mai fi la fel de rece. Orice lucru ieftin e pe cheltuiala ta, dar încă nu realizezi. 

Scăderea calităţii mâncării e inevitabilă şi garantată, mai garantată (permiteţi) decât livrarea într-o oră. Mâncare ieftină poate însemna pentru tine o roşie cumpărată vara din Obor. 

Pentru un restaurant, mâncare ieftină înseamnă ingrediente mai proaste, personal necalificat (cu capacitate redusă de a găti vag corect, cu capacitate redusă de a respecta nişte norme de igienă stricte), înseamnă un meniu limitat la carbohidraţi în exces, grăsimi în exces, tehnici de gătire folosite abuziv (prăjire+prăjire şi un pic de prăjire la final), legume conservate şi supe cu multă gelatină, care rămân fierbinţi 20-30 de minute după ambalare.”, mai scrie Hădean, recomandând mâncarea de calitate din restaurante.

Cum ne poate îmbolnăvi mâncarea comandată

Adrian Hădean atrage atenția că acest nou mod de consum ne poate îmbolnăvi și susține că vom ajunge să considerăm fără gust preparatele care nu au ”trei linguri de sare şi una de monoglutamat de sodiu”.

„Apoi, la 45 de ani, două stenturi mai târziu, ajunşi pe o terasă care a supravieţuit cine ştie cum apocalipsei, o să vă oripilaţi pentru că mâncarea n-a ajuns la voi instantaneu, pentru că n-are trei linguri de sare şi una de monoglutamat de sodiu ca să mai simţiţi şi voi vreun gust, pentru că tâmpitul de ospătar e şi el om şi are reacţie, pentru că pastele sunt al dente şi carnea chiar opune rezistenţă când o muşti (mizeriile alea din “vită” cu 39 de lei porţia şi care “se topesc în gură” sunt frăgezite artificial, adesea chimic, ca să ştiţi şi voi), pentru că bucătarului i se rupe de mama dumneavoastră şi de cum v-a învăţat dânsa să vă gestionaţi aşteptările.”, a mai scris Hădean.

×
x close