Antena 3 CNN Life Adopția unei pisici: Primele 3 lucruri pe care le ai de făcut 

Adopția unei pisici: Primele 3 lucruri pe care le ai de făcut 

I.D.
3 minute de citit Publicat la 12:54 10 Sep 2024 Modificat la 12:54 10 Sep 2024
adoptie pisica
Adopția unei pisici este o decizie minunată, care aduce o multitudine de beneficii. FOTO: Shutterstock.com

Pisicile au devenit cele mai populare animale de companie de pe planetă. Jucăușe, independente, tandre și afectuoase, pisicile câștigă rapid inimile oamenilor. Adopția unei pisici este o decizie minunată, care aduce o multitudine de beneficii, inclusiv pentru sănătatea fizică și mintală a proaspătului proprietar. Pentru ca totul să decurgă conform planului este important să te pregătești în prealabil și să știi ce ai de făcut. 

1. Oprește-te mai întâi la medicul veterinar

Dacă ai adoptat pisica din casa sau curtea cuiva și mai ales dacă ai luat o pisică direct de pe stradă, prima oprire pe care ar trebui să o faci este în cabinetul medicului veterinar. Acesta poate efectua o consultație generală pentru a verifica starea de sănătate a animalului și poate face unele teste imunologice rapide pentru a verifica dacă suferă de unele „boli pisicești”, periculoase mai ales în contextul în care ai alte pisici în locuință. 

Tot cu ocazia acestei vizite, medicul va administra primul tratament de deparazitare interna a pisicii și va aplica și un protocol de deparazitare externă, care să o scape de purici și căpușe, pe care cu siguranță nu îți dorești să le transporți acasă.

În sfârșit, dar nu mai puțin important, medicul veterinar îți va oferi informații despre schema de vaccinare recomandată, despre alimentația potrivită pentru pisica ta și despre importanța sterilizării, la vârsta potrivită. 

2. Cumpără mâncare potrivită pentru noua ta prietenă blănoasă

Odată ce medicul veterinar a confirmat că pisica este sănătoasă sau ți-a recomandat tratamentul adecvat pentru aceasta, următorul pas este să te aprovizionezi cu mâncare pentru felină. 

Pisica este carnivoră prin excelență, iar cea mai sigură metodă prin care primește toți nutrienții de care are nevoie este prin administrarea unei formule special concepute pentru ea, fie că este vorba despre hrană umedă sau uscată. Majoritatea proprietarilor combină cele două moduri de alimentație, pisicile preferându-l, de obicei, pe primul, mai savuros și mai aromat.

Indiferent dacă alegi să îți hrănești pisica cu crochete sau cu pliculețe și conserve, asigură-te că investești într-o mâncare de bună calitate! Nu doar că e produsă din ingrediente mai curate și susține mai bine sănătatea pisicii, dar efectele hranei de calitate se văd și în litieră. O pisică hrănită cu o formulă superpremium are un risc mult mai mic de a dezvolta tulburări de digestie, iar mirosurile din litieră vor fi mult estompate. 

Dacă tot cumperi mâncare pentru pisică, investește și în vase de apă și hrană pentru ea. Cea mai durabilă alegere este reprezentată de vasele emailate sau de cele din inox; recipientele de plastic se zgârie ușor și sunt imposibil de igienizat corect după aceea.

3. Alege litiera și așternutul de litieră care corespund cerințelor tale

Pisica este un animal deosebit de curat, care nu necesită plimbări lungi pe afară pentru a-și face nevoile. Totuși, alegerea litierei potrivite este o posibilă provocare, mai ales pentru un novice, având în vedere varietatea ofertei de pe piață. 

Cele mai apreciate litiere sunt cele închise, cu capac: ele limitează murdăria produsă de nisipul aruncat cu lăbuțele în afara vasului de către o pisică foarte harnică și includ, de obicei, filtre pentru mirosurile neplăcute. Acestea sunt deosebit de utile, mai ales pentru persoanele care sunt plecate pentru intervale lungi de acasă și care nu vor să fie întâmpinate, la sosire, de diverse „arome”. 

În ceea ce privește așternutul pentru litieră, opțiunile sunt variate și au, fiecare, avantaje și dezavantaje. Bentonita este cel mai accesibil tip de așternut; în funcție de calitatea nisipului, ea formează bulgări mai  mult sau mai puțin rezistenți, care pot fi curățați cu lopățica din dotare. Din păcate, bentonita generează și o cantitate semnificativă de praf, ceea ce poate fi deranjant.

Nisipul de tip silicat absoarbe foarte bine mirosul de urină și este mai ușor de curățat, dar este ceva mai scump și nu toate pisicile îi apreciază textura dură. În sfârșit, așternutul ecologic are avantajul de a putea fi aruncat direct în vasul de toaletă, dar este costisitor și nu gestionează întotdeauna excelent mirosurile. 

În final, te felicităm pentru decizia de a-ți îmbogăți viața cu ajutorul unei pisici; sunt companioane excelente și discrete și te vei bucura de alegerea făcută. Împreună cu medicul veterinar, îi vei putea asigura pisicii tale o viață îndelungată și fericită! 

×
Etichete: advertorial
x close