Cu toţii ne dorim să avem un corp frumos sculptat, dar, de multe ori, nu alegem cea mai bună cale pentru a scăpa de kilograme. Specialiştii cred că renunţarea la carbohidraţi şi înfometarea nu ajută organismul, ba din contră, îl pot pune faţă în faţă cu probleme grave de sănătate.
Carbohidraţii: de ce nu trebuie să dispară din regimul nostru de viaţă
”Din dorinţa de a scăpa rapid de kilogramele în plus, multe persoane apeleaza la diverse soluţii care promit rezultate spectaculoase în timp record. În această categorie intră şi unele diete celebre care restricţionează consumul unor alimente sănătoase, precum fructele, anumite legume, cerealele integrale, uleiul sau nucile. Ca urmare a acestor restricţii, pot apărea deficite nutriţionale care pot afecta starea de sănătate”, spune dr. Mădălina Truică, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, pentru Ce se întâmplă, doctore?!
În general, primii lăsaţi în afara listei de alimente indicate în dietă sunt carbohidraţii. Cu toată reputaţia proastă pe care au căpătat-o unii dintre ei, nutriţionistul atrage atenţia că alegerea tipului ”corect” de carbohidraţi nu ne compromite procesul de slăbire.
”Daca se exclud cei rafinaţi, adică zahărul, sucurile, dulciurile şi snacksurile, atunci este cea mai înţeleaptă decizie. Nu trebuie eliminaţi însă carbohidraţii complecşi, benefici organismului, adică cei prezenţi în fructe, cereale integrale sau în produsele derivate din acestea, precum pâinea sau pastele integrale. Multe dintre dietele la modă (low carb, Dukan, Atkins, Ketogenica etc.) restricţionează consumul acestor alimente şi ca urmare a acestei măsuri nefiziologice, pot apărea mai multe consecinţe negative: demineralizare osoasă, calculi renali, creşterea colesterolului sau a acidului uric”, explică specialistul.
Pâinea: cum o alegem
Aşadar, putem concepe o dietă care să includă în ea şi ”pâinea noastră cea de toate zilele”, la care multora dintre noi ne este de altfel greu să renunţăm. Pâinea pe care o putem include în meniu este cea cu un procent cât mai mare de făină integrală.
”În comparaţie cu pâinea albă, aceasta conţine mai multe vitamine, minerale şi are mai multe fibre, benefice pentru buna funcţionare a tubului digestiv. De asemenea, are un indice glicemic mai mic, ceea ce o face şi mai săţioasă”, spune dr. Mădălina Truică.
Cantitatea de pâine ”permisă” diferă în funcţie de metabolismul fiecărei persoane, de nivelul de activitate fizică, dar şi de preferintele culinare. În anumite zile ne putem completa necesarul de carbohidraţi consumând pâine, în altele putem opta pentru alte surse de carbohidraţi precum orezul integral, pastele sau leguminoasele (fasolea, mazărea, lintea, năutul). Varietatea culinară este foarte importantă”, adaugă specialistul.
Continuarea pe CSID.