Antena 3 CNN Life A murit magnatul indian Ratan Tata

A murit magnatul indian Ratan Tata

ratan tata tablou cu flori
A murit magnatul indian Ratan Tata. FOTO: Profimedia Images
de G.M.    |    10 Oct 2024   •   09:45

Magnatul indian și fostul președinte al grupului Tata, Ratan Tata, a murit la vârsta de 86 de ani, scrie The Guardian. 

Ratan Tata, care a condus compania timp de peste 20 de ani în calitate de preşedinte, a murit la terapie intensivă într-un spital din Mumbai.

„Cu un profund regret ne luăm rămas bun de la domnul Ratan Naval Tata, un lider cu adevărat neobişnuit ale cărui contribuţii incomensurabile au modelat nu numai Grupul Tata, ci şi însăşi structura naţiunii noastre”, a declarat compania.

Ratan Tata „a fost un lider de afaceri vizionar, un suflet plin de compasiune şi o fiinţă umană extraordinară”, a declarat premierul indian Narendra Modi pe platforma X. „Sunt extrem de îndurerat de moartea sa. Gândurile mele sunt alături de familia, prietenii şi admiratorii săi în acest moment trist”, a transmis premierul.

După ce a obţinut o diplomă în arhitectură la Universitatea Cornell, s-a întors în India şi în 1962 a început să lucreze pentru grupul pe care străbunicul său îl fondase cu aproape un secol înainte.

A lucrat în mai multe companii Tata, inclusiv Telco, în prezent Tata Motors, precum şi Tata Steel, remarcându-se ulterior prin ştergerea pierderilor şi creşterea cotei de piaţă la unitatea grupului National Radio & Electronics Company. În 1991, a preluat conducerea conglomeratului după ce unchiul său, J.R.D. Tata, a demisionat. 

Ratan Tata a încercat să limiteze puterea unor conducători ai companiilor din grupul Tata, impunând vârsta de pensionare, promovând persoane mai tinere în funcţii de conducere şi sporind controlul asupra companiilor.

În 1996, a fondat firma de telecomunicaţii Tata Teleservices, iar în 2004 a făcut publică firma de IT Tata Consultancy Services, sursă de venituri a grupului.

Grupul a achiziţionat firma britanică de ceai Tetley în 2000 pentru 432 de milioane de dolari şi producătorul anglo-olandez de oţel Corus în 2007 pentru 13 miliarde de dolari, la momentul respectiv cea mai mare preluare a unei firme străine de către o companie indiană. Tata Motors a achiziţionat apoi mărcile auto britanice de lux Jaguar şi Land Rover de la Ford Motor în 2008 pentru 2,3 miliarde de dolari.

Proiectele sale preferate la Tata Motors au inclus Indica - primul model de maşină proiectat şi construit în India - precum şi Nano, prezentată drept cea mai ieftină maşină din lume. El a contribuit la schiţele iniţiale pentru ambele modele.

×
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close