Antena 3 CNN Life 9 motive pentru care ar trebui să petreci timp afară

9 motive pentru care ar trebui să petreci timp afară

prietenie
Exercițiile fizice în aer liber sunt o modalitate excelentă de a gestiona greutatea. Sursă foto: Freepik.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Aug 2024   •   12:08

În era digitală, mulți dintre noi petrecem majoritatea timpului în interior, fie în fața unui ecran, fie la birou. Însă, numeroase studii și experiențe personale arată că petrecerea timpului în natură aduce beneficii semnificative sănătății noastre fizice și mentale. Iată nouă motive pentru care ar trebui să ieși afară mai des.

1. Reducerea stresului

Stresul este un factor major în multe afecțiuni medicale, de la boli de inimă la probleme de somn. Petrecerea timpului în natură poate reduce nivelurile de cortizol, hormonul stresului. Simplul fapt de a te plimba într-un parc sau de a face o drumeție în pădure poate calma mintea și corpul, oferindu-ți o senzație de liniște și relaxare.

2. Controlul greutății

Exercițiile fizice în aer liber sunt o modalitate excelentă de a gestiona greutatea. Activități precum mersul pe jos, alergatul sau ciclismul nu doar că ard calorii, dar sunt și mai plăcute și variate decât exercițiile fizice din interior. Asigură-te că articulațiile tale îți vor susține activitățile pe care ți-ai propus să le faci. În cazul în care ai dureri sau alte simptome neplăcute în zona articulațiilor, mergi la un specialist care să-ți dea un tratament adecvat, precum este cel cu infiltratii intraarticulare.

3. Un nivel mai bun de concentrare

Mediul natural poate îmbunătăți semnificativ capacitatea de concentrare și atenție. Cercetările au arătat că priveliștile naturale și plimbările în aer liber pot crește performanța cognitivă și capacitatea de concentrare, atât la copii cât și la adulți. Pentru cei care suferă de ADHD, timpul petrecut afară poate fi deosebit de benefic.

4. Încurajarea dietei sănătoase

Grădinăritul este o activitate care te poate ajuta să petreci mai mult timp afară și să mănânci mai sănătos. Cultivarea propriilor fructe și legume nu doar că îți oferă alimente proaspete și nutritive, dar te și încurajează să petreci timp în aer liber, făcând mișcare.

5. Calmarea minții

Anxietatea și depresia sunt probleme comune în societatea modernă. Petrecerea timpului în natură poate ameliora simptomele acestor afecțiuni. Plimbările în aer liber pot reduce tensiunea arterială, ritmul cardiac și nivelurile de cortizol, contribuind astfel la o stare de calm și o stare mentală mai bună.

6. Îmbunătățirea sistemului imunitar

Timpul petrecut în natură poate avea un impact pozitiv și asupra sistemului imunitar. Expunerea la aer liber și la mediul natural poate crește numărul de celule albe din sânge, esențiale pentru lupta împotriva infecțiilor. De exemplu, o excursie de trei zile în pădure poate stimula imunitatea pentru mai multe săptămâni.

7. Îmbunătățirea memoriei

Natura poate avea un impact pozitiv asupra memoriei pe termen scurt. Plimbările în grădini sau parcuri pot îmbunătăți capacitatea de reținere a informațiilor. Mediul natural ne ajută să ne concentrăm și să ne amintim mai bine, reducând distragerile și promovând claritatea mentală.

8. Îmbunătățirea vederii

Pentru copii, petrecerea timpului afară poate proteja vederea. Lumina naturală și activitățile desfășurate la exterior pot preveni dezvoltarea unor probleme cu vederea, precum miopia. Ochii tinerilor nu trebuie să se străduiască la fel de mult să vadă în lumină naturală, ceea ce le menține sănătatea.

9. Creșterea longevității

Există o legătură puternică între locuitul în apropierea naturii și o speranță de viață mai lungă. Aerul din spațiile verzi este, de obicei, mai curat și mai puțin poluat decât cel din zonele urbane dense. De asemenea, cei care au acces ușor la aceste zone sunt mai predispuși să facă mai multe exerciții fizice, precum mersul pe jos, joggingul, ciclismul sau drumețiile. 

Fie că alegi să te plimbi într-un parc, să faci drumeții, să te joci cu copiii sau să practici grădinăritul, fiecare minut petrecut în natură îți aduce numeroase beneficii. Așadar, lasă dispozitivele electronice deoparte și bucură-te de frumusețea și vindecarea oferite de mediul natural. Corpul și mintea ta îți vor mulțumi.

×
Subiecte în articol: advertorial
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close