Antena 3 CNN Life 7 miliarde de oameni sărbătoresc astăzi o zi SPECIALĂ. În prima zi a primăverii celebrăm FERICIREA

7 miliarde de oameni sărbătoresc astăzi o zi SPECIALĂ. În prima zi a primăverii celebrăm FERICIREA

O.P.
1 minut de citit Publicat la 09:37 20 Mar 2015 Modificat la 09:37 20 Mar 2015
o-HAPPINESS-facebook.jpg
Ziua internațională a fericirii este marcată, anual, la data de 20 martie. A fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012, cu scopul de a evidenția faptul că fericirea și starea de bine sunt țeluri și aspirații omenești universale.

Drept urmare, ele trebuie incluse și recunoscute ca priorități de către factorii de decizie politică. Inițiativa marcării acestei zile a aparținut Regatului Bhutan, care, la începutul anilor '70, a înlocuit Produsul Intern Brut cu un alt indicator al bunăstării populației, numit "Fericirea Națională Brută".

În anul 2015, Fundația Națiunilor Unite, împreună cu artistul Pharell Williams, organizează, la 20 martie, un eveniment la sediul ONU din New York, la care sunt invitați să participe, în special, tineri. În discursurile lor, Pharell Williams, Philippe Cousteau și Sylvia Earle, ultimii doi sunt experți în climatologie, vor sublinia influența schimbărilor climatice asupra fericirii și bunăstării populației, aceasta fiind tematica ediției din 2015 a Zilei internaționale a fericirii. Se va explica modul în care schimbările climatice sunt unul din factorii declanșatori ai unor fenomene meteo extreme, precum furtuni, inundații și secetă, toate având un impact extrem de negativ asupra satisfacției de viață a oamenilor afectați. În plus, Fundația Națiunilor Unite a creat și site-ul liveearth.org, unde circa un miliard de oameni sunt așteptați să semneze o petiție pentru luarea de măsuri pentru combaterea modificărilor climatice.

Problematica influenței schimbărilor climatice asupra bunăstării și fericirii umane este cu atât mai relevantă cu cât, în decembrie 2015, liderii din fiecare țară membru ONU se vor întâlni, la Paris, pentru a marca acțiunile împotriva schimbărilor climatice ca fiind o prioritate globală.

Schimbările climatice reprezintă deja o preocupare pentru numeroase organisme internaționale. Pe site-ul Agenției Europene de Mediu, acestea sunt definite ca fiind ''o actualitate: temperaturile cresc, tiparele precipitațiilor se schimbă, ghețarii și zăpada se topesc, iar nivelul mediu global al mărilor crește. Ne așteptăm ca aceste schimbări să continue, iar condițiile meteorologice extreme care conduc la riscuri de genul inundațiilor și a secetei să devină mai frecvente și intensitatea lor să sporească''.

×
x close