Antena 3 CNN Life 6 pași de urmat atunci când bagajul tău se pierde în aeroport

6 pași de urmat atunci când bagajul tău se pierde în aeroport

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 14:33 15 Mar 2024 Modificat la 14:34 15 Mar 2024
6 pasi de urmat atunci cand bagajul tau se pierde in aeroport
6 pași de urmat atunci când bagajul tău se pierde în aeroport

Din fericire, în cazul în care bagajele sunt pierdute, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a le recupera rapid și pentru a-ți fi rambursate cheltuielile pricinuite de un astfel de eveniment neplăcut.

Iată câțiva pași de urmat atunci când bagajul tău s-a pierdut la aterizare.

1. Contactează compania aeriană

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să contactezi compania aeriană. Nu părăsi aeroportul până când nu vorbești cu un reprezentant al acesteia. Să iei legătura cu agentul de la biroul de recuperare a bagajelor sau de la biroul de check-in este cea mai rapidă opțiune. Dacă este cazul, completează formularele companiei aeriene pentru a depune cererea de despăgubire în timp ce te afli încă în aeroport.

Acesta poate fi un moment stresant și este posibil să nu îți amintești tot ceea ce spune agentul de la ghișeu să faci. Compania aeriană ar trebui să furnizeze un număr de telefon gratuit la care poți suna pentru a primi informații actualizate cu privire la cererea de despăgubire pentru bagajele pierdute. De asemenea, este recomandat să consulți pagina companiei aeriene pentru informații referitoare la bagajele pierdute.

2. Solicită livrarea bagajului la domiciliul sau la cazare

Asigură-te că lași datele de contact, astfel încât compania aeriană să te poată contacta pentru actualizări. Cele mai multe companii aeriene vor livra bagajele la domiciliu sau la hotel, odată ajunse.

Dacă agentul nu menționează această opțiune de livrare, întreabă înainte de a pleca de la aeroport. Te poate scuti de o altă călătorie la aeroport doar pentru a-ți revendica bagajele. Evident, acest lucru poate fi util mai ales dacă ești presat de timp în timpul unei călătorii de afaceri.

Dacă ai fost informat că bagajele urmează să ajungă a doua zi, iar destinația finală a călătoriei tale este la o distanță considerabilă de aeroportul Henri Coandă, pe care tocmai ai aterizat, ia în calcul o noapte de ședere în apropiere. Poți înnopta la Hotel Vienna House, ce se află la 10 minute de aeroport, iar a doua zi, imediat ce ești anunțat că bagajul este pregătit, te poți prezenta să îl revendici și să îți continui călătoria.

3. Solicită rambursarea taxei pentru bagajele înregistrate ca pierdute

Unele companii aeriene vor rambursa taxele pentru bagajele pierdute dacă acestea au întârziat mai mult de 12 ore de la depunerea cererii de rambursare. De aceea, timpul este esențial. Notificarea imediată a companiei aeriene înseamnă că ai șanse mai mari să primești rambursarea.

Unele companii aeriene oferă compensații dacă bagajele sunt pierdute pentru mai mult de 24 de ore. Pe formularul de revendicare a bagajelor ți se vor solicita informații privind valoarea conținutului pierdut și orice cheltuieli neprevăzute generate în urma incidentului.

Va trebui să enumeri un inventar al obiectelor împachetate și o valoare aproximativă a bunurilor. Compania aeriană va folosi aceste informații pentru a determina despăgubirea pentru obiectele pierdute și deteriorate. Este o idee bună să faci câteva fotografii ale bagajelor înainte de a închide trolerul. În acest fel, poți furniza imagini care să te ajute să completezi cererea de despăgubire.

4. Păstrează chitanțele pentru cheltuielile ocazionale

Multe companii aeriene vor rambursa până la 50 de euro pe zi, timp de cinci zile, pentru cheltuielile rezonabile generate de pierderea sau întârzierea bagajului. Aceste cheltuieli pot include costul îmbrăcămintei, a articolelor de toaletă sau a unui cablu pentru încărcarea laptopului.

Ca regulă generală, cumpără articole pe care le achiziționezi în mod normal pentru a înlocui inventarul curent. Procedând astfel, este mai probabil ca solicitarea de despăgubire să fie aprobată. Păstrând o chitanță pentru fiecare achiziție pentru a primi despăgubiri te-ar putea ajuta într-o astfel de situație.

5. Inspectează bagajele pentru deteriorare

În cazul în care compania aeriană găsește bagajul, inspectează-l imediat cu atenție pentru a vedea dacă este deteriorat. Este posibil să se ofere să îl repare sau să-l înlocuiască dacă acesta este deteriorat.

Va trebui să trimiți un alt formular pentru procesul de reparație. De asemenea, compania aeriană ar putea solicita dovada originală a chitanței de cumpărare pentru valiza deteriorată și conținutul acesteia. Dacă ai cumpărat articolul online, poți imprima dovada comenzii pentru a depune cererea de despăgubire.

Este o idee bună să faci fotografii ale articolelor deteriorate înainte de a le trimite la reparat. Compania aeriană poate cere să prezinți fotografii în momentul în care depui o cerere de despăgubire.

6. Verifică și conținutul trolerului

Pe lângă inspectarea valizei, verifică dacă lipsesc articole înregistrate. Dacă observi că un articol despre care ai declarat că se află în valiză lipsește, ia legătura cu un reprezentant al aeroportului pentru a vedea dacă un produs care corespunde descrierii se află în posesia lor. În caz contrar, este posibil să primești despăgubiri de la compania aeriană sau o poliță de asigurare pentru aceste articole.

Așadar, dacă bagajul tău s-a pierdut în aeroport, compania aeriană sau polița de asigurare ar putea să ramburseze cheltuielile zilnice și valoarea obiectelor pierdute, însă este esențial să acționezi imediat.

×
Etichete: advertorial
x close