Antena 3 CNN Life 4 lucruri importante pentru confort termic în casă, indiferent de sezon

4 lucruri importante pentru confort termic în casă, indiferent de sezon

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 13:26 08 Noi 2023 Modificat la 13:28 08 Noi 2023
4 lucruri importante pentru confort termic in casa indiferent de sezon
4 lucruri importante pentru confort termic în casă, indiferent de sezon Sursa foto: Shutterstok.com

Exact în această idee sunt și recomandările cuprinse în acest articol. Toate au bătaie lungă și te vor scuti de griji pentru mult timp.

Alege surse de căldură alternative

Indiferent dacă folosești o centrală proprie sau ești racordat la sistemul de încălzire centralizată, ai nevoie și de surse alternative de încălzire. Pe lista celor mai utile, devansând caloriferele electrice și radiatoarele, se află aerul condiționat, care poate fi utilizat cu randament maxim pe tot parcursul anului. În plus, aceste sisteme au și capacitatea de a regla nivelul de umiditate din interior, ceea ce elimină necesitatea folosirii unor dispozitive special destinate acestui scop.

Este mai mult decât inspirat să achiziționezi un astfel de aparat în extrasezon, toamna de exemplu, când interesul general pentru acestea și prețul scad. Mai mult, vei beneficia și de un pret la montaj de aer conditionat optim, ceea ce este un avantaj în plus care nu merită neglijat. Dacă ai deja un aparat de aer condiționat, o revizie completă a acestuia este indicată pentru a te putea baza pe el și în perioada rece, și în sezonul cald.

Verifică etanșeitatea ferestrelor

Eficiența ferestrelor cu tâmplărie de tip PVC constă în două elemente. Primul este reprezentat de straturile de sticlă, al doilea, de numărul de camere de aer din profilul ramei. Există însă și un al treilea element care trebuie verificat periodic pentru ca întreaga structură să-și păstreze capacitatea de bun izolator termic și fonic, iar acesta este garnitura de cauciuc care realizează etanșeizarea perfectă. Având diferite profile, aceasta poate și trebuie înlocuită la intervale de timp, uneori recomandate chiar de producător. Deși aparent sunt în perfectă stare, acestea sunt elementele care au cel mai mult de suferit din cauza expunerii la razele soarelui, ploii și a variațiilor de temperatură. Praful și noxele din aer sunt un alt factor care duce la deteriorare. Înlocuirea lor este foarte simplă și contribuie la confortul termic din interior, indiferent de anotimp.

Echilibrează ușile și ferestrele

Toate materialele din casă sunt supuse unui proces fizic de dilatare și contractare, care depinde de temperatura ambientală. Pentru că în casă avem, în general, o temperatură constantă, acest fenomen este mai puțin sesizabil. Nu același lucru se poate spune despre ușile și ferestrele care sunt expuse la exterior. După mai multe sezoane reci și calde este posibil să apară o dezechilibrare a acestora.

Uneori aceasta este sesizabilă prin presiunea la închidere și deschidere. Reglarea este foarte simplă și se face din balamalele ușilor și ferestrelor, prin tensionarea sau detensionarea șuruburilor. Începe mereu cu balamaua de jos, apoi cu cea de sus și las-o la urmă pe cea de la mijloc. Pentru a le verifica, folosește un poloboc sau o nivelă cu laser și controlează atât orizontala cât și verticala, raportându-te mereu la poziția pe care o are tocul ușii sau al ferestrei.

Balconul și podul

O bună izolație a balconului închis și a podului sunt elemente care garantează confortul termic interior, când e caniculă, dar și în zilele extrem de reci din timpul iernii. Dacă balconul închis beneficiază de sistemele clasice de izolație, respectiv ferestre cu rame din PVC și materiale izolatoare, care nu au nevoie de o întreținere specială, izolația podului trebuie verificată periodic, mai ales dacă este realizată din materiale naturale, care s-ar putea deteriora.

Verificarea minuțioasă a podului este indicată de două ori pe an, la finalul și la începutul sezonului rece.

Confortul termic din casă poate fi realizat cu economie de energie, dacă sunt luate în calcul și elementele menționate în articol, pentru că pot preveni pierderile de căldură, iarna și admisia de aer cald, vara.

×
Etichete: advertorial
x close