Antena 3 CNN Life 4 afecțiuni ale ochilor cauzate de razele UV: ce trebuie să știi și cum să te protejezi

4 afecțiuni ale ochilor cauzate de razele UV: ce trebuie să știi și cum să te protejezi

Descoper? în cele ce urmeaz? care sunt cele mai comune afec?iuni ale ochilor cauzate de razele UV
Expunerea excesivă la razele ultraviolete poate avea consecințe majore asupra sănătății oculare. FOTO: optiplaza.ro
de I.D.    |    23 Sep 2024   •   14:32

În fiecare zi, ochii noștri se confruntă cu o provocare invizibilă, cu efecte negative asupra sănătății lor pe termen lung: razele ultraviolete. Pe de o parte, ele sunt esențiale pentru producerea vitaminei D, apreciată pentru contribuția sa importantă în buna funcționare a sistemului imunitar și la întărirea oaselor. Pe de altă parte, expunerea excesivă la razele ultraviolete poate avea consecințe majore asupra sănătății oculare, care pot duce, în timp, la probleme serioase de vedere. Descoperă în cele ce urmează care sunt cele mai comune afecțiuni ale ochilor cauzate de razele UV, precum și cele mai eficiente metode prin care le poți preveni.

Fotocheratita - arsura solară a ochilor

Adesea descrisă ca o "arsură solară a ochilor", fotocheratita este unul dintre cele mai acute efecte ale expunerii prelungite la razele UV. Această afecțiune poate apărea foarte repede, mai ales în medii cu reflexie ridicată, precum plajele însorite, pârtiile de schi sau chiar în zonele urbane cu suprafețe reflectorizante. Se manifestă prin senzații intense de arsură, lăcrimare excesivă, vedere încețoșată și, în unele cazuri, o pierdere temporară a vederii. 

Pentru a preveni fotocheratita, nu este necesar să-ți amâni vacanțele stabilite la malul mării, să renunți la plimbările în oraș ori la pasiunea pentru schi. Din contră, ai nevoie doar de anumite obiecte eficiente pentru protecție. Ochelarii de soare barbati sau pentru femei nu sunt doar un accesoriu de modă, ci o metodă eficientă prin care poți bloca razele ultraviolete. Branduri renumite, precum ochelarii de soare Guess, oferă, pe lângă designul inconfundabil și atemporal, o serie de tehnologii avansate de apărare. Orientează-te către modelele care au lentile cu protecție UV400, adică blochează în proporție de 100% razele UVA și UVB.

Cataracta: deteriorarea cristalinului

Expunerea îndelungată la radiațiile UV este unul dintre factorii care favorizează instalarea timpurie a cataractei, o afecțiune oculară, în care cristalinul devine opac. Ce înseamnă acest lucru? Imaginează-ți că te uiți la un anumit obiect, însă nu-l poți distinge clar - este ca și când este învăluit de un strat de ceață.  

În general, cataracta este asociată cu îmbătrânirea naturală a ochiului. Dar, pe măsură ce te expui tot mai des la razele ultraviolete, acestea pot accelera dezvoltarea afecțiunii. Așadar, dacă observi că vederea devine încețoșată, ai dificultăți în perceperea culorilor și sensibilitate crescută la lumină, acestea pot fi primele semne care prevestesc apariția bolii. 

Desigur, există anumite metode de prevenție pe care le poți pune în aplicare. Poartă de fiecare dată ochelari de soare polarizați cu protecție UV400, în special între orele de vârf ale zilei, adică între 10.00 și 16.00 în timpul verii, respectiv de fiecare dată când ninge, iar soarele strălucește cu putere. De asemenea, o dietă bogată în antioxidanți, cum ar fi vitaminele C și E, betacaroten și zinc, poate ajuta la întărirea mecanismelor naturale de apărare ale ochiului împotriva stresului oxidativ indus de razele UV.

Pterigionul - umflătura apărută la nivel conjunctivei

Pterigionul se manifestă printr-o excrescență cărnoasă, care apare la nivelul conjunctivei. Deși cauzele exacte ale dezvoltării sale nu sunt pe deplin cunoscute de către medicii specialiști, unul dintre factorii cu un potențial ridicat să accelereze apariția acestuia sunt razele ultraviolete. De obicei, persoanele care obișnuiesc să petreacă mult timp afară, în locuri cu lumină puternică, praf sau vânt, sunt mai expuse și susceptibile să dezvolte pterigionul. 

Primul și cel mai important pas în prevenirea acestei afecțiuni este protecția optimă a ochilor. Ochelarii de soare polarizați, cu UV400 și un design conturat cu lentile semi-curbate sunt o excelentă opțiune. De asemenea, o altă măsură complementară, dar utilă este folosirea picăturilor lubrifiante de ochi, pentru hidratarea suprafeței oculare. 

Cancerul ocular: riscul rar, dar sever

Deși se dezvoltă în cazuri excepționale, cancerul ocular, precum melanomul ori retinoblasmomul, este o afecțiune gravă, ce implică riscuri majore pentru sănătatea ochilor și a vieții în general. Pe cât este de rar, pe atât de distructiv, iar apariția cancerului este susținută de expunerea constantă la razele UV. Persoanele cu ochi și piele deschisă la culoare ori cele cu antecedente de arsuri solare severe sunt considerate a fi în grupul de mare risc pentru dezvoltarea sa precoce.  

Cu toate acestea, și în acest caz, există anumite modalități specifice de prevenție. Pe lângă purtarea ochelarilor de soare, de fiecare dată când afară astrul strălucește cu putere sau te deranjează foarte rău lumina intensă, folosește o cremă cu protecție solară în jurul ochilor și pe față. Mai mult, programează-te la consultații periodice la medicul oftalmolog, pentru a detecta din timp orice modificare apărută la nivelul ochilor. 

Chiar dacă te simți bine și îți face plăcere să-ți petreci zilele însorite în compania soarelui, este necesar să adopți anumite obiceiuri sănătoase, pentru o bună protecție a ochilor. Poartă ochelari de soare, pălării cu boruri largi și mergi la un control oftalmologic de rutină cel puțin o dată pe an.

Sursă foto: Freepik.com

×
Subiecte în articol: advertorial
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close