Antena 3 CNN Life 3 minerale esențiale pe care să le integrezi în alimentația zilnică

3 minerale esențiale pe care să le integrezi în alimentația zilnică

Alimentația corectă este necesară pentru a menține sănătatea organismului și a întregului corp.

3 minerale esențiale pe care să le integrezi în alimentația zilnică
3 minerale esențiale pe care să le integrezi în alimentația zilnică
de Georgiana Adam    |    20 Mai 2024   •   13:16

Funcționarea elementară a părților corporale are la bază o dietă sănătoasă și bogată în nutrienți. Aceștia sunt clasificați în două categorii: micronutrienți și macronutrienți, dintre care micronutrienții sunt vitaminele și mineralele, iar macronutrientii sunt introduși în apă, proteine, carbohidrați și grăsimi.

Mineralele sunt micronutrienți care, la rândul lor, se clasifică în două grupe, respectiv majore și oligominerale. În menținerea unui echilibru privind sănătatea organismului, este necesar să introduci în alimentația ta alimente care conțin diverși micronutrienți. Iată 3 minerale esențiale pe care le poți adăuga în dieta ta.

Magneziu

Magneziul ajută la funcționarea mușchilor și a nervilor, reglează tensiunea arterială și menține sănătos sistemul imunitar. Consumarea acestuia în cantitățile recomandate (cel puțin 100 de miligrame pe zi) poate preveni bolile cronice precum sunt Alzheimerul și diabetul de tip 2, ajută în tratarea bolilor cardiovasculare și a migrenei.

De asemenea, acest mineral contribuie la ameliorarea tulburărilor afective precum depresia și anxietatea. În consecință, cantitatea scăzută de magneziu poate amplifica stările de anxietate și stres din cauza faptului că sunt suprastimulate celulele nervoase.

Printre alimentele care sunt bogate în magneziu se numără migdalele, spanacul, nucile caju și ciocolata de casa. Dacă organismul tău nu poate asimila cantitatea suficientă de magneziu prin alimentație, atunci este indicat să consulți un specialist care îți poate recomanda și câteva suplimente.

Calciu

Calciul are o funcție cardiovasculară, sprijină întărirea oaselor și menține o relație de interdependență între creier și celelalte părți ale corpului. Consumarea în cantitățile recomandate este benefică, având un rol important în scăderea tensiunii arteriale.

De asemenea, alături de fosforul și vitamina D, calciul susține sănătatea dentară, iar deficiența de calciu poate conduce la apariția cariilor și chiar la pierderea dinților. Pentru a preveni această deficiență este necesară o îngrijire regulată a gingiilor și dinților (prin periaj, ață dentară, control regulat la medicul dentist) și prin consumul de alimente bogate în minerale și vitamine.

Alimentele care au în compoziție acest mineral sunt lactatele, nucile, semințele și legumele cu frunze verzi. Deficiența de calciu poate slăbi atât dinții, cât și oasele corpului, motiv pentru care este important să ai o dietă echilibrată atât prin produse, cât și prin suplimente bogate în calciu potrivit cantității recomandate de specialiști.

Potasiu

Potasiul conduce către o bună funcționare a mușchilor, inimii, rinichilor și a sistemului nervos. Integrarea acestuia în alimentație ajută la echilibrarea tensiunii arteriale prin diminuarea consumului de sodiu. De asemenea, prin gestionarea eficientă a consumului de potasiu și sodiu poți preveni apariția bolilor cardiovasculare.

Cantitatea consumului de potasiu este esențială, deoarece fiecare organism este diferit și nu reacționează la fel. Astfel, pentru persoanele care nu au probleme de sănătate consumul redus de potasiu poate avea un impact negativ asupra sănătății acestora, iar oamenilor care au insuficiență renală le poate dăuna dacă este consumat în exces. Echilibrarea cantității prin alimentele și suplimentele potrivite trebuie indicată de un specialist după efectuarea unor analize individuale.

În dietă, acest mineral poate fi integrat prin fructe uscate și legume: avocado, broccoli, spanac, cartofi dulci, mazăre verde, ciuperci, pepene verde, caise uscate, sfeclă etc.

În ceea ce privește suplimentele, ele pot fi benefice sau, din contră, pot afecta sănătatea. Din acest motiv, nu trebuie luate fără a consulta un specialist, fiind nocive în special pentru persoanele care suferă de boli ale rinichilor. Atunci când ceri sfatul medicului, specifică dacă iei anumite medicamente.

Sănătatea organismului are la bază echilibrarea unei diete care să conțină alimente bogate în nutrienți. Deși sunt necesari și benefici, cantitatea consumată joacă un rol vital în menținerea sănătății. Aplică sfaturile din acest articol care te pot ajuta să-ți creezi o alimentație cu produse bogate în minerale.

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marcel Ciolacu, printre suporterii români la Frankfurt: „Merg şi eu să beau o bere”
x close