A fost una dintre cele mai grele expediții ale alpinistului, care a rămas în istorie pentru că a reușit să ridice tricolorul pe Acoperişul Lumii (8848 m).
După o lună şi jumătate petrecută la altitudinea de peste 5.200 de metri, alpinistul Constantin Lăcătuşu, din Piatra Neamţ, a reuşit să escaladeze cel mai înalt vârf de pe Terra – Everestul (8.848 de metri).
„În primăvara anului 1994 a luat parte la expediţia "Everest ’94", fiind primul român care a "atacat" Everestul, atingând altitudinea de 8.100 m pe o rută nouă, pe faţa nord-nord-estică din Tibet, întrerupându-şi ascensiunea pentru a salva viaţa unui coleg canadian”.
La întoarcerea în ţară, Lăcătuşu a declarat că vârful Everest (Chomolungma) a fost atins pe 17 mai 1995, în jurul orei 14, de o echipă internaţională formată din şapte alpinişti cu experienţă, şapte şerpaşi de altitudine şi patru bucătari.
Conform alpinistului român, s-a evoluat întâi pe coasta nordică, unde în trecut au avut loc primele accidente mortale, inclusiv cel al celebrului Edmund Hillary, apoi s-a intrat pe coasta estică, la 7800-8200 m, de asemenea extrem de periculoasă, cu vânt puternic şi trei obstacole stâncoase, aproape verticale. Primul şi al doilea au fost trecute fără oxigen suplimentar.
În Munţii Himalaia, Vârful Europa (Peak Europa) a fost botezat chiar de alpinistul român când, în 2006, într-o expediţie alături de germani, Ticu a fost primul care a ajuns la acest vârf neatins de om până atunci.
“Mersul pe munte este, în primul rând, o călătorie interioară. În primul rând urci muntele din interiorul tău. Viața e compusă din multe vârfuri, multe piscuri înalte. Fiecare are Everestul sau Everesturile lui, inclusiv eu”, a spus Constantin Lăcătușu.