Antena 3 CNN Life 1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Cum a luat naştere şi ce semnificaţie are acest obicei vechi

1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Cum a luat naştere şi ce semnificaţie are acest obicei vechi

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 08:00 01 Apr 2023 Modificat la 08:00 01 Apr 2023
1 aprilie ziua pacalelilor semnificatie obicei vechi
1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Cum a luat naştere şi ce semnificaţie are acest obicei vechi Sursa foto: Unsplash.com

Începând cu secolul al XIX-lea, în România, a început să se sărbătorească Ziua Păcălelilor, deşi această tradiţie a început în Franţa, în 1582.

Se spune că, Ziua Păcălelilor a luat naştere odată cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian, în Franţa.

De 1 aprilie, Ziua Păcălelilor era ziua Anului Nou, iar cei care serbau Anul Nou de 1 aprilie erau numiţi "nebuni de aprilie".

O altă ipoteză care susţine ca de 1 aprilie este ziua păcălelilor spune că obiceiul datează încă din timpul Imperiului Roman, atunci când romanii organizau serbările Hilaria închinate zeiţei Cybele, zeiţa naturii şi a fertilităţii.

Obiceiuri şi tradiţii de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor în România

De 1 aprilie, Ziua Păcălelilor există o serie de tradiţii şi obiceiuri pe care oamenii le respectă pentru a fi feriţi de blesteme sau pentru a avea prosperitate tot anul.

Se spune că, de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor, dacă o fată reuşeşte să păcălească un băiat, acesta să o ia de nevastă, căci vor face casă bună împreună.

Tradiţia mai spune că cei care se căsătoresc de 1 aprilie, de Ziua Păcălelilor, vor avea o căsnicie nefericită, iar bărbatul va fi toată viaţa sub papucul femeii.

Deși ziua păcălelilor este sărbătorită în întreaga lume, în România tradiția spune că farsa trebuie să aibă loc înaintea prânzului. Acest obicei s-a instalat încă din secolul al XIX-lea.

În tradiția populară românească, 1 aprilie, Ziua Păcălelilor, mai este numită și ziua păsărilor, pentru că se crede că atunci cântă cucul pentru prima dată.

Citeşte şi: Calendar ortodox 1 aprilie 2023. Sărbătoare de Sfânta Maria Egipteanca, cea care îi aduce pe cei rătăciţi pe calea cea dreaptă

Obiceiuri şi tradiţii de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor în alte ţări

Ziua Păcălelii s-a răspândit în toată Marea Britanie, în timpul secolului al XVIII-lea.

În Scoția, tradiția a devenit un eveniment de două zile, începând cu „vânarea gowk-ului”, în care oamenii erau trimiși după o pistă falsă (gowk este un cuvânt pentru pasărea cuc, un simbol pentru prost) și urmat de Ziua Tailie, care implica farse jucate pe spatele oamenilor, cum ar fi fixarea cozilor false sau semne precum „loviți-mă".

În Polonia, ziua de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor este o zi dedicată activităţilor distractive şi farselor.

În Suedia şi Danemarca, ziua de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor este cunoscută ca Maj-Kat, o zi a glumelor.

×
x close