Antena 3 CNN Life Cine are, de fapt, prioritate la semaforul intermitent: pietonul sau mașina

Cine are, de fapt, prioritate la semaforul intermitent: pietonul sau mașina

semafor galben getty images
Cine are, de fapt, prioritate la semaforul intermitent. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    13 Oct 2024   •   07:00

În România, multe semafoare se transformă în semafoare intermitente în anumite intervale de timp, în special pe timp de noapte sau în perioade de trafic redus. Această practică are scopul de a fluidiza circulația și de a evita blocajele, permițând șoferilor să se deplaseze mai liber atunci când intersecțiile nu sunt aglomerate. Cu toate acestea, transformarea semaforului în intermitent nu elimină obligația respectării regulilor de prioritate și de circulație în siguranță.

Obligația șoferilor la semaforul intermitent

În cazul în care un semafor funcționează în regim intermitent, participanții la trafic trebuie să fie atenți și să aplice regulile specifice acestei situații.

Mai exact, șoferii trebuie să acorde atenție semnificației semnalului intermitent și să fie prudenți la trecerile de pietoni și la intersecțiile unde există alte vehicule. În cazul semaforului galben intermitent, aceștia trebuie să respecte indicatoarele de prioritate și să cedeze trecerea, după caz. 

Semnalul galben intermitent permite trecerea, cu respectarea semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie aplicabile în acel loc. Aceeaşi semnificaţie o are şi semnalul galben intermitent al unei lămpi instalate într-un loc periculos”, se arată în Codul Rutier. 

Pe de altă parte, pietonii trebuie să se asigure că au fost observați de șoferi înainte de a traversa pe trecerea de pietoni. Deși au prioritate pe trecerile de pietoni, este recomandat să fie precauți și să evite traversările nesigure.

Cu alte cuvinte, într-o intersecție unde există un marcaj sau un indicator rutier care semnalizează trecerea de pietoni, șoferii au obligația de a le acorda prioritate. Însă la rândul lor, pietonii trebuie să respecte regulile de traversare.

În schimb, dacă în acea zonă nu există o trecere de pietoni semnalizată sau amenajată, persoanele care doresc să traverseze trebuie să cedeze trecerea vehiculelor și să aștepte până când drumul este liber pentru a traversa în siguranță.

Ce spune legea despre prioritatea pietonilor

Potrivit articolului 135, alin. (1), lit. h) din Codul Rutier, șoferul trebuie să acorde prioritate pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

Pe de altă parte, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor, se mai arată în Art. 72 din Codul Rutier. 

Șoferii trebuie să acorde prioritate pietonilor aflați deja pe trecerea de pietoni

În cazul în care semaforul este intermitent galben, șoferii trebuie să respecte regulile generale de circulație și să acorde prioritate pietonilor aflați deja pe trecerea de pietoni.

Această reglementare reflectă responsabilitatea comună a participanților la trafic de a circula cu prudență, conform OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare.

×
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close